"Böbreğim eltime feda olsun" dedi

Böbrek hastası Sevcan Ulucan’a eltisi Güldane Ulucan böbreğini bağışladı. İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşen organ nakliyle eltisine hayat veren Güldane Ulucan, “Elti eltiye günahını vermez derler ama ben Sevcan için canımı bile veririm” dedi.

"Böbreğim eltime feda olsun" dedi
Yeni Asır'ın haberine göre Dünyada ilk evliliğin olduğu günden bu yana eltilerin birbirleriyle olan sürtüşmeleri insan ilişkilerine hep konu oldu. Hatta eltiler arasındaki yaşanan çekişmeler atasözlerine de, "Elti eltiye eş olmaz, arpa unundan aş olmaz" sözleriyle yerleşip eltilerin birbirine günahını vermeyeceği algısı insanoğlunun zihninde yerleşti. Ancak bu algı İzmir'de organ nakli bekleyen Sevcan Ulucan'a (35) eltisi Güldane Ulucan'ın (52) böbreğinin birini bağışlamasıyla yıkıldı.

'ELTİMDEN DE ÖTE'

Yaklaşık 7 yıldır böbrek nakli beklediğini belirten Sevcan Ulucan, onca kişi arasından eltisinin böbreğini bağışlamasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Ulucan, Güldane Ulucan'ın eltisinden de öte olduğunu söyleyerek, "O benim eltimden de öte. O benim ablam. Artık bundan sonra canımın yarısı. O bana hayat bağışladı. Allah ondan razı olsun. Elti olduğu için çok fazla üzerine düşme dediler. Ama ben Güldane ablamla 15 yıl aynı evde yaşadım. Biz onunla kardeş gibiyiz" dedi.

'CAYDIRMAYA ÇALIŞTILAR'

Eltisine böbreğini hiç düşünmeden bağışlayan Güldeste Ulucan da, birçok kişinin kendisini caydırmaya çalıştığını söyleyerek, "Organlarımız toprak olup çürüyeceğine can kurtarsın. 'Eltiler birbirine günahını vermez' dediler ama ben hiç düşünmeden Sevcan'a böbreğimi verdim. Çok caydırmaya çalışan oldu ama ben caymadım. O benim canımdan bir parça. Herkes organlarını bağışlasın. Sadece yaşarken değil öldükten sonra da organlarımız bağışlansın" diye konuştu.

HERKES ORGAN BAĞIŞLASIN

Güldane ile Sevcan Ulucan'ın nakil ameliyatını 10 kişilik bir ekiple gerçekleştirdiklerini söyleyen Op. Dr. Ahmet Er, "Hastamız 7 yıldır böbrek hastası. Eltisiyle böbreğinin uygun olduğunu gördük. Ancak birinci derece akraba olmadığı için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Etik Kurulu'na gönderdik.
Oradan onay çıkınca da nakli gerçekleştirdik. Verici Güldane Ulucan taburcu oldu. Sevcan Ulucan ise birkaç gün daha dinlenecek. Durumu gayet iyi. Şu an nakilden sonra dokunun uyumu için bir takım ilaçlar veriyoruz. Ardından 15 gün içinde Sevcan Ulucan'ı da taburcu edeceğiz"
dedi.

Op. Dr. Ahmet Er organ nakli prosedürlerinde dünyadaki en iyi kanunların Türkiye'de olduğunu söyleyerek, "Bizim dinimiz de Maida Suresi'nde 'İnsanı yaşatmaktan' bahsediyor" dedi.