1 çömlek altını paylaşamadılar!...

Tire’de Tarihi Kutu Han’ın restorasyonu sırasında bir çömlekte bulunan 790 altınla 226 gümüş para koruma altına alındı. Hanın mirasçıları ve restorasyondan sorumlu Tire Belediyesi ise defineden pay alabilmek için harekete geçti.

1 çömlek altını paylaşamadılar!...
Yeni Asır'dan Nadir Uysal'ın haberine göre İzmir'in Tire ilçesinde, tarihi handa bulunan define heyecan yarattı. Osmanlı yapılarından Tarihi Kutu Han'ın restorasyonu sırasında işçiler, toprak çömlek içinde duvara gizlenmiş 790 altınla 226 gümüş para buldu. Tire Müzesi'ne teslim edilen paraların hukuksal durumu ise kargaşa yarattı. Hanın 60'a yakın yasal mirasçısıyla restorasyondan sorumlu Tire Belediyesi defineden pay alabilmek için hukukçularını harekete geçirdi.

Kulaktan kulağa yayıldı

İzmir Valiliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Tire Belediyesi'nin ortak yürüttüğü restorasyon çalışmaları sırasında Tarihi Kutu Han'da kazı yapan işçiler, buldukları defineyi sorumlu amirlerine bildirdi. Ekip, çömleğin kapağını açtığında ise çok sayıda altın ve gümüş parayla karşılaştı. Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, aynı gün İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı arayarak bilgilendirdi. İmzalı tutanakla Müze Müdürlüğü'ne teslim edilen bin 16 parçadan oluşan definenin bir kısmının altından basılmış Fransız Frangı ile Osmanlı gümüş paraları olduğu anlaşıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin adından definenin maddi tutarının ortaya çıkacağı ancak bulunan paraların antika değerinin maddi değerinin çok üzerinde olduğu öne sürüldü.

Handa define bulunduğu haberi, kısa sürede kulaktan kulağa yayılarak Tirelilerin bir numaralı gündem konusu oldu. Mevzuat gereği, Hicri takvime göre 1255 yılından öncesine ait olan definelerden vatandaşların hak iddia edemediği bildirildi. Kaçak define avcılarının harekete geçmesinden endişe eden Kaymakam Mehmet Demirezer ise ilçedeki tarihi yapılarda definecilere karşı gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.

Tutanakla teslim alındı

Kutu Han'ın, 29 yıllığına Tire Belediyesi'nin hak sahipliğinde olduğunu ifade eden Başkan Tayfur Çiçek ise, "Hukukçularımız mevzuatı inceliyor. Belediye olarak hakkımız varsa alırız. Bildiğimiz kadarıyla bulunan definelerden son 6 Osmanlı padişahından öncesine ait olanlar tamamen devletin oluyor, diğerlerinden ise hak talep edilebiliyor. Söz konusu definenin zamanında Rum veya Musevi bir vatandaş tarafından saklandığı kanısındayım. Uzmanların vereceği kararı bekliyoruz" dedi.

Definenin, restorasyon alanındaki görevlilerce tutanakla güvence altına alındığını anlatan Çiçek, "Restorasyonu sürdüren işçiler arasında mimar, mühendis, sanat tarihçi ve şantiye şefi yer alıyor. Define bulduğunda orada 15'e yakın çalışan vardı. 9 imzalı bir tutanakla define müzeye teslim edildi" diye konuştu.