'17 Aralık kumpasçıları'ndan Reza Zarrab itirafı!

İstanbul’daki 17 Aralık kumpası davasında sanık avukatları Sarraf davası konusunda tartıştı. Sanıklardan, 17 Aralık’ın kumpasçı Emniyet Müdürü Aksoy “ABD’deki dava direkt bizim davamızı ilgilendiriyor” dedi.

'17 Aralık kumpasçıları'ndan Reza Zarrab itirafı!
Sabah'tan Fatih Ulaş'ın haberine göre Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) emniyet ve yargıdaki elemanları 17 Aralık 2013'te hükümeti sözde yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla devirmeye kalkışmış, başarısız olunca bazı dosyaları ABD'ye kaçırmışlardı. Sarraf üzerinden açılan dava ABD'de gündemi meşgul ederken, İstanbul'da 17 Aralık operasyonlarını yapan FETÖ ekibi ise önceki gün 10'uncu kez hakim karşısına çıktı.

'TV'DEN ÖĞRENDİM' YALANI

14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce Çağlayan Adliyesi'nde yapılan duruşma, geç saatlere kadar sürdü. Duruşmada savunmasını yapan dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire (KOM) Başkanı tutuksuz sanık Mehmet Yeşilkaya, 17 Aralık sabahı yapılan operasyonları, televizyondan öğrendiğini, kendisine bağlı polis şeflerinin operasyonu kendisinden bile gizlediğini söyledi.

ABD'DE EĞİTİLEN KUMPASÇI

Yeşilkaya'ya çapraz sorgusunda sanıklar da sorular yöneltti. Dönemin İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın soruları sırasında sanıklardan Abdullah Altay'ın avukatı, Saygılı'yı kast ederek "Karşınızda ABD'de eğitim almış, ders vermiş, öğretim görevlisi bir kişi var. Sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin. Kürsüdeki sanığı sorularıyla yönlendirmeye çalışıyor" dedi. Saygılı'nın avukatının bağırarak karşılık vermesi üzerine salonda tartışma çıktı. Duruşmaya kısa bir ara verildikten sonra sanık Yeşilkaya'nın sorgusuna devam edildi.

BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Tutuklu sanıklardan dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın soruları üzerine Yeşilkaya, Ardıç'a hitaben "Daha önce 5-6 gün önce bile operasyonları haber verdiğiniz oldu. Ama 17 Aralık günü İstanbul'da olmama rağmen ben bilgi alamıyorum" dedi. Kumpas operasyonlarının yerel seçime yakın bir zamanda yapılmasına değinen Yeşilkaya, "Ülkeyi yönetenlerin de bazı şeyleri bilmesi gerekir" ifadesini kullandı. Duruşmada daha sonra dönemin Organize Şube'de teknik takip elemanı olarak görev yapan polis memurlarının savunmaları alındı.

"BİZİ AYRI YARGILAYIN"

Sanıkların savunma ve sorgularının ardından tarafların talepleri alındı. KOM Daire Başkanlığı görevlisi olan sanıklardan Muhammet Murat Yaşar, Fatih Yardım, Abdullah Altay'ın avukatları, müvekkillerinin İstanbul'da 17 Aralık operasyonlarını yapan polislerle aynı davada yargılanmamalarını istedi. İstanbul'daki ekibin operasyonları, Ankara'dan sakladığı için iki grup arasında fiili ve hukuki irtibat olmadığını öne süren avukatlar, dosyaların ayrılmasını talep etti.

ABD'DEN TALEP

Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ise ABD'deki Rıza Sarraf dosyasının bu ülkeden istinabe (adli yardım) yoluyla istenilmesini talep etti. Aksoy, "ABD'deki dava direkt bizim davamızı ilgilendiriyor" dedi. Mahkeme heyeti, talepleri karara bağlamak üzere duruşmayı erteledi.

GÜLEN'İN TALİMATIYLA OPERASYON YAPTILAR

Davanın iddianamesinde, 17 Aralık'ın yolsuzluk soruşturması kılıfında bir darbe girişimi olduğu, hükümetin baskı altına alınıp istifa etmesinin amaçlandığı belirtiliyor. İddianamede, 17 Aralık operasyonlarına ilişkin talimatın, STV'de Eylül 2013'te yayımlanan Şefkat Tepe dizisinin 119. bölümünde verildiği belirtiliyor. Dizideki Karanlık Karar Kurulu sahnesinde "Seçimler, açılımlar, saçılımlar, ekonomi, demokratik paket derken işbaşındakileri paketleme zamanı geliyor" ifadeleriyle örgüte bağlı polislere darbe girişimi için şifreli mesaj verildiği kaydediliyor. FETÖ elebaşının 17 Aralık'tan hemen önceki bir sohbetinde de "Ne güzel, hakikaten bu bir altın, ne diyor? Vurma mı? Altın vuruş yaptı, bir altın vuruş yaptı" sözleri ile 17 Aralık darbe girişiminin talimatını verdiği belirtiliyor.