20 km mesafeli işyerine her gün koşuyor!

Aktarmalı ulaşım sistemini protesto eden rekortmen sporcu Fatih Buzgan, Balçova'dan Işıkkent'teki işyerine koşarak gidiyor.

20 km mesafeli işyerine her gün koşuyor!
Yeni Asır'dan Selahattin Ertaş'ın haberine göre Buzgan, belediye otobüsü ve metro ile 1 saat 45 dakika süren 20 kilometrelik mesafeyi, koşarak 1 saat 36 dakikada katediyor

İstanbul'dan İzmir'e daha önce pedal basarak rekor denemesi yapan ultramaraton bisiklet sporcusu ve öğretim görevlisi Fatih Buzgan, İzmir'de vatandaşı isyan ettiren aktarmalı ulaşım sistemine karşı ilginç bir çözüm buldu. Aktarmadan ve İzmir trafiğindeki keşmekeşlikten bunalan Buzgan, protesto için ESHOT otobüsleri, BİSİM ve metroyu kullanmayıp, işyerine koşarak varıyor. İzmir'de ulaşım sorununun çıldırtıcı noktaya gelmesini hazmedemediğini belirten Fatih Buzgan, yaşadığı Balçova'dan, işyerinin olduğu Işıkkent arasındaki 20 kilometreyi, müsait olduğu günler koşuyor.

Araçla daha uzun sürüyor

"İzmir Büyükşehir Belğediyesi'nin ulaşımla ilgili son düzenlemesinden sonra, işyerine gidiş sürem en az 1 saat 45 dakikayı bulmaya başlayınca canıma tak etti" diyen Buzgan, "Oysa koşunca ondan daha kısa sürede işyerime ulaşabiliyorum. 1 saat 36 dakika civarında bir süre tutuyor. Akşam dönüşte de koşmak istiyorum ama yollarda aydınlatmanın iyi olmaması ve bunun birçok sorunu beraberinde getirmesinden dolayı bunu yapamıyorum" diye konuştu.

Fatih Buzgan koşu rotasıyla ilgili şu bilgiyi verdi: "3 işim var; Üniversitede öğretim üyesiyim, özel bir spor ürünleri mağazasında koşu kategorisi yöneticisiyim ve kişisel antrenörüm. İşimin bir parçası ve tutkum olduğu için yıl boyu koşuyorum. Fakat İzmir'in ulaşım çilesi inanın sadece beni değil, herkesi bunaltıyor. Artık uygun olduğum günlerde protesto için işyerime koşarak gitmeye karar verdim. Balçova'dan Işıkkent'e koştuğum yol, sırasıyla Güzelyalı-Karataş-Konak-Alsancak-Otogar-Yeşildere rotasından geçiyor. Toplam mesafe 20 kilometre. Bu mesafeyi 1 saat 36 dakika civarında bir sürede yorulmadan ve zorlanmadan kat edebiliyorum. Aynı yolu, Balçova'dan F. Altay'a otobüs, F. Altay'dan Bornova'ya metro, Bornova'dan Işıkkent'e de otobüsle olmak üzere 3 araçla daha fazla sürede kat ediyorum."

Büyükşehir Belediyesi'nin halka ulaşım konusunda daha kaliteli hizmetler vermesi gerektiğine inandığını belirten Buzgan, protestosunun amacını ve çözüm önerilerini şöyle anlattı:

Daha hızlı ve sağlıklı

"Dünyada başka İzmir yok! Ayrıca, Büyükşehir'in bisiklet kiralama sistemi BİSİM hizmetinin ulaşımı kolaylaştırması gerekirken biz çile çekiyoruz. BİSİM'in İzmirlilerin bisikletle işyerine ve evlerine gitmelerini sağlaması gerek. Otobüslerde ikinci binişler 2 saat için ücretsiz hale getirilinceye, BİSİM'in rotası İzmir'in her yerinden geçecek şekilde genişletilinceye, kısaltılan otobüs hatları tekrar uzatılıncaya ve daha uzun bir metro hattı için 'hızlı' bir çalışma yapıldığını görünceye kadar evimden işime koşarak gideceğim. Çünkü daha hızlı, çünkü daha stressiz ve sağlıklı ulaşım istiyorum. Üstelik ücretsiz!" 

Belediyedekiler ne yapıyor?


Belçika'da belediyelerin işine bisikletle giden insanlara kilometre başına para ödediğini dile getiren Buzgan, "BİSİM projesi eğlenceden ziyade ulaşım amaçlı özendirilip kullanımı artırılmalı. Sonuçta İzmir, bir ucundan diğer ucuna 240 kilometre gibi büyük bir alan kaplıyor ve bu alanı metro ile donatmak, ne maliyet olarak mümkün ne de insan ömrü olarak. Metro, tramvay, İZBAN, ESHOT, bunlar kalıcı, maliyetsiz ve çevreci çözümler değil. İnsanlar işine, alışverişine giderken yüzü gülerek gidemiyor, her yere geç kalıyor, ömürleri yollarda geçiyor.

İzmirli kentkartını bastığında eskisi gibi Narlıdere'den Halkapınar'a, hatta daha da ileriye tek araçla gitmek istiyor. ESHOT'ta, BİSİM'de, metroda ulaşım hizmetini hızlı, rahat, kaliteli bir şekilde sağlayamıyorlarsa belediyedekiler ne yapıyor? İşleri nedir?"
dedi.