'Katliamın arkasında Karabağ var'

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, Rus askerlerinin 20 Ocak 1990’da Bakü’de gerçekleştirdiği katliamın altında Karabağ’ın işgali ve Ermeni diasporasının olduğunu söyledi.

'20 Ocak' katliamı!..
Hürriyet'in haberine göre Zeynalov, katliamın 25’inci yılı nedeniyle yayınladığı mesajında özetle şöyle dedi: “O günkü durumu kendi çıkarlarına kullanmak isteyen Sovyet ve diaspora Ermenileri tarihi topraklarımız olan Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’dan koparılarak Ermenistan’a verilmesine çalışmaktaydılar. İlk aşamada Bakü sokaklarında Sovyet ordusunun özel birlikleri tarafından 82 kişi amansızca öldürülmüştür. 19 Ocak 1990 tarihinde geceyarısına yakın saatlerde ateş açarak ilerleme emri alan ve çoğunlukla Rusya’da yaşayan Ermenilerden oluşan Sovyet Özel Birlikleri 20 Ocak sabahına doğru silahsız sivil ahaliye hücum ederek 132 kişiyi hunharca katletmiş (onların arasında çok sayda kadın, çocuk ve ihtiyarlar da olmuştur), 612 kişiyi sakat kalacak şekilde ağır yaralamıştır. 841 kişi totaliter rejim tarafından hapse atılmıştır. Katliamı gerçekleştiren Sovyet Özel Birlikleri görevi tamamladıktan hemen sonra 20 Ocak sabahında Azerbaycan’ı terk etmişlerdi. Bakü sokak ve caddelerinde ise ülkeye yeni getirilmiş çok sayıda sıradan Sovyet askerleri dolaşmaktaydı.”

25. yıl

Sovyet güçlerinin 66 bin kişilik orduyla 20 Ocak 1990’da Bakü’ye girmesinin ardından yaşanan katliamda şehit olan Azerbaycan Türkleri, törenle anıldı. Kanlı işgalin yıldönümünde ülkenin çeşitli bölgelerinden Bakü’deki Şehitler Hiyabanı’na gelenler, uzun kuyruklar oluşturdu. Azerbaycan bayrakları taşıyanlar, şehit mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı. Şehitler için saat 12.00’de de 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, trenler ve otobüsler siren ve kornalar ile şehitleri anarken, askeri kışlalarda ve devlet dairelerinde bayraklar yarıya indirildi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve diplomatlar da sabah saatlerinde Şehitler Hiyabanı’na gelerek 20 Ocak Katliamı’nın kurbanlarının mezarlarını ziyaret etti, Şehitlik Anıtı’na çelenk bıraktı. Şehitler Azerbaycan elçilikleri ve Türkiye’deki etkinliklerle de anıldı.