25 yıl evli kalan kadına emeklilik teklifi

Gelir düzeyi olmayan ya da az olan ev kadınlarına yönelik emeklilik durumu ile ilgili kanun teklifi meclise sunuldu. Aranan tek şart ise 25 yıl evli kalmış olmak...

25 yıl evli kalan kadına emeklilik teklifi
Habertürk'te yer alan habere göre 5510 sayılı kanunun 50nci maddesi ile düzenlenen isteğe bağlı sigortalılık sayesinde ev kadınları, prim ödemelerini gerçekleştirdiği takdirde emekli hakkı alabiliyordu.

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara bu karar ek olarak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifte emekli olabilmek için kadınlara 25 yılı evli kalma şartı getirildi.

Sunulan teklifte, gelir düzeyi olmayan ya da çok az gelir düzeyine sahip, sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunan fakat daha sonra sigorta ile ilişiği kesilen, primlerini ödeyemeyen ev kadınlarnı kapsıyor.

Hiçbir şekilde geliri olmayan ve evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınların emekli hakkı kazanabilmesi için sunulan teklifte, kanunda belirlenen yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartıyla ve kanunda belirlenen kazanç sınırları içinde hesaplanacak tutarları peşin ödeyerek veya borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak.