34 PKK'LI BUGÜN TESLİM OLACAK

Hükümetin başlattığı demokratik açılım sürecine katkı vermek amacıyla Mahmur Kampı ve Kandil’den gelerek teslim olacak 34 PKK'lı bugün Habur Sınır kapısından giriş yapacak.

34 PKK'LI BUGÜN TESLİM OLACAK

Barış Grubu’nda yer alacakların 8’i Kandil’den inerek Mahmur'dan gelen gruba katıldı. Habur Sınır Kapısı geçici olarak günlük normal giriş-çıkışlara kapatıldı. Sabah saatlerinde Mahmur kampında uzun araç konvoylarının katıldığı gösteriler düzenlendi. Davul zurna eşliğinde yapılan gösterilere katılanlar, PKK ve DTP bayraklarını açarak, teröristbaşı Abdullah Öcalan posterlerini taşıdı. Kalabalık grup, buradan yine araç konvoylarıyla Erbil'e hareket etti. 34 kişilik grubun Türkiye'ye girişlerini bekleyen DTP öncülüğündeki binlerce kişilik grup da sınırda bekleyişlerini sürdürüyor.

Demokratik açılım sürecine katkı sunmak amacıyla Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla oluşturulan Barış Grubu kapsamında, 26 kişilik Mahmur Grubu’nun yanı sıra Kandil’den 4’ü kadın 8 PKK militanı da bugün Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yapacak. Kandil’den gelecek PKK’lıların hakkında dava açılmamış, arama kararı bulunmayan ve hiçbir eyleme katılmamış isimler arasından seçildiği bildirildi. DTP de, grupları 100 bin kişi ile karşılamaya hazırlanıyor. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP milletvekilleri de PKK’lıları karşılamak için Silopi’ye gitti. Sınırda 30 avukatla buluşacak PKK’lıların ilk durağı etkin pişmanlıktan yararlanmak için Silopi Savcılığı olacak. Grup gözaltına alınsa bile yine Silopi Savcılığı’na gönderilecek.

YÖNETİCİ DE OLABİLİR
Grup, Türk Ceza Yasası’nın 221. maddesinde düzenlenen “etkin pişmanlık”tan yararlanabilecek.Madde “Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmayacağını” öngörüyor. Yasa, örgüt yöneticilerinin de “gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde” ceza almayacağına hükmediyor.

BM OFİSİ İZLEYECEK
Mahmur Grubu’nda 9 kadın ve 4 çocuk bulunuyor. Gruptaki Yüksel çifti 3 çocuklarıyla; Tomaklar da Rojda adlı küçük kızlarıyla sınıra gelecek. Mahmur’dan geleceklerin vatandaşlığa ilişkin sorun çıkıp çıkmayacağı işlemlerin ardından belli olacak. Türkiye’ye giriş yapacak olan PKK’lıları karşılamak için Demokratik Toplum Partisi (DTP) öncülüğünde Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 1
kilometre uzaklıkta bulunan TIR parkında çadırlar kuruldu. BM Mülteciler Yüksek
Komiserliği’nin Silopi’deki ofisi de, sınırdaki gelişmeleri izleyecek.

HAZIRLIKLAR TAMAM

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden geleceği belirtilen, DTP'lilerin ''Barış grubu'' olarak nitelediği ve teslim olması beklenen terör örgütü PKK üyeleri için Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda hazırlıklar tamamlandı.

Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'nın bulunduğu Kandil'deki kamplardan gelen örgüt mensupları ile Mahmur'dan gelen aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 30 kişi için Habur gümrük sahasında özel yetkili 5 savcı, 1 hakim ve 30 avukatın bulunabileceği salon hazırlandı.

Irak'tan gelecek ve aralarında PKK'lıların da bulunduğu grubun askerlere teslim olmasının ardından Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda ifadelerinin alınacağı, sağlık kontrolünden geçirileceği, daha sonra da emniyette ifadelerinin alınacağı bildirildi.

Habur'daki çalışmalar boyunca Şırnak Valisi Ali Yerlikaya ve diğer yetkililer, çalışmalarla yakından ilgilendi.

Öte yandan, aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Şırnak milletvekilleri Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Ayla Akat'ın da bulunduğu bir grup milletvekili ile belediye başkanı da Silopi ilçesine geldi.

DTP Silopi İl Başkanlığınca Habur Sınır Kapısı'na 2 kilometre uzaklıktaki tır parkının yanındaki alanda Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Cizre ve Başverimli belde belediyelerince gönderilen çok sayıda çadır, çadırların bulunduğu alana 30 adet seyyar tuvalet kuruldu.

Haberi izlemek için haberin videosuna tıklayınız..