4,5G ile "farklılık" öne çıkacak

İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Karaçuha, "Telekomünikasyon sektöründe hizmetin her yerde erişilebilir olması, ucuz olması, kaliteli olması önemliyken, 4,5G ile şebeke üzerinden farklıyı üretebilme ön plana çıkacak." dedi.

4,5G ile "farklılık" öne çıkacak
Türkiye'de yer alan habere göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, yaptığı açıklamada, 3G'ye göre Türkiye'de mobil internet hızını en az 10 kat artıracak 4,5G’ye geçişe sayılı günler kala altyapı çalışmalarının öneminin giderek arttığına dikkati çekti.

Karaçuha, 4,5G'ye geçişin gerçekleşeceği 1 Nisan'dan sonra da yerel yönetimlere operatörlerin fiber çekme, geçiş hakkı, baz istasyonu kurma gibi alt yapı yatırımlarını yaparken işlerini kolaylaştırma, teşvik etme yönünde önemli görevler düştüğünü söyledi.

Ekonomik büyümenin "fiber" altyapıyla gerçekleşeceğini anlatan Karaçuha, telekomünikasyon sektöründe "hizmetin her yerde erişilebilir olması, ucuz olması, kaliteli olması" önemliyken, 4,5G ile şebeke üzerinden farklıyı üretebilmenin ön plana çıkacağını ifade etti.

Türkiye’nin haberleşme ve bilişim konusunda üreten, rol alan bir yapıya bürünmesi gerektiğini vurgulayan Karaçuha, bundan hareketle İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca önderliğinde bir 5G takımı kurduklarını kaydetti. Söz konusu ekibin, 4,5G ve mobil haberleşme konusunda gelişmeleri takip ettiğini ve katkı sağladığını dile getiren Karaçuha, "İTÜCELL adı altında bir açık alan test, ölçme ve araştırma merkezi kurarak, bunu araştırma- geliştirme yapan herkese açacağız. Yeni teknolojiler çerçevesinde yerli ürün sağlamak ve yerli üretime de katkı bulunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.