600 asker Katar yolcusu

Körfez İşbirliği Örgütü ülkeleri ile Katar arasındaki kriz devam ederken Türkiye’den farklı bir adım geldi.

600 asker Katar yolcusu
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Katar ile Türkiye arasında Katar topraklarında Türk kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin daha önce imzalanan anlaşmanın tadil edilmesine dair tasarı dün Meclis’te kabul edildi.

Körfez İşbirliği Örgütü ülkeleri ile Katar arasındaki kriz devam ederken Türkiye’den farklı bir adım geldi. Katar ile Türkiye arasında Katar topraklarında Türk kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin daha önce imzalanan anlaşmanın tadil edilmesine dair tasarı dün Meclis’te kabul edildi.

Türkiye’nin Katar’da asker konuşlandırması ve iki ülke arasında jandarma personelinin eğitimine dönük uluslararası anlaşma Mayıs ayı içinde TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülerek onaylanmıştı. İktidar partisinin talebi ile bu iki anlaşma dün sürpriz bir şekilde Genel Kurul’un ön sıralarına çekildi.

Anlaşmalar daha sonra Genel Kurul’da jet hızıyla görüşülerek kabul edildi.  Bu iki uluslararası sözleşme ile Doha’da Türkiye-Katar ‘Tümen Taktik Karargahı’ kurulacak. Birliğin komutanı Katarlı bir tümgeneral, yardımcısı ise TSK’dan bir tuğgeneral olacak. Söz konusu karargahta 500 ile 600 arasında Türk askeri bulundurulacağı belirtiliyor. Anlaşma ile ayrıca, Katar’ın askerî kurumlarının modernizasyonu, askerî eğitim ve öğretim alanında iş birliği, tatbikat gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Diğer anlaşma ile de Jandarma Genel Komutanlığı ile Katar İç Güvenlik Kuvvetleri arasında iş birliği tesis edilmesi, eğitim faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu ve icrasına ilişkin tarafların görev ve sorumlulukları belirleniyor.