ABD askeri yerinde duruyor!

Trump’ın “çekilme” mesajı Pentagon’a takılabilir. Amerikan askerleri PKK işgali altındaki bölgeleri terk etmedi. Üstelik Haseke ve Hecin’deki üslerin inşaatı hızla sürüyor. Sadece Tel Abyad ile Münbiç’teki iki noktada ABD bayrakları göstermelik olarak indirildi.

ABD askeri yerinde duruyor!
Yeni Şafak Gazetesi'nden Yılmaz Bilgen'in haberine göre ABD'nin Suriye'den çekilme hamlesi yeni bir Trump-Pentagon çekişmesine kurban gidebilir. Beyaz Saray'dan gelen net mesajlara rağmen Amerikan askerleri PKK işgalindeki bölgeleri terk etmedi. Üstelik birçok bölgede ABD üslerinin yapım çalışmaları kesintisiz sürüyor. Haseke ve Hecin'deki üslerin inşasına devam edilirken, Tel Abyad ile Münbiç'teki iki noktada sadece iki ABD bayrağı göz boyama amaçlı indirildi. Pentagon unsurlarının Trump'a rağmen bölgeden ayrılmayışı, akıllara 9 ay önceki süreci getirdi.

30 Mart 2018'de ABD Başkanı Trump, "Suriye'den çıkıyoruz" demiş, fakat hemen ardından ABD ordusu ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde 7 yeni kamp daha inşa ederek askeri üs sayısını 22'ye çıkarmıştı. Üstelik Pentagon, PKK'ya cephane ve silah yardımlarını da hızlandırmıştı. Yaşanan son sürece bu yüzden birçok başkentle birlikte Ankara da 'yeni bir aldatmaca' şüphesiyle yaklaşıyor.

MESAJ ÜSTÜNE MESAJ

19 Aralık günü yazdığı mesajda "DEAŞ'ı yendik. Suriye'de kalmak için sebebimiz kalmadı" diyen Trump, 'kararlı' vurgulara dün de devam etti. "Uzun zamandan beri Suriye'de savaşıyoruz. Yaklaşık 2 senedir ABD Başkanıyım, gerçekten aşama kaydettik ve DEAŞ'ı yendik. DEAŞ'ı kötü bir şekilde yenilgiye uğrattık ve toprakları geri aldık. Ve şimdi askerlerimizin eve dönme zamanı geldi" diye yazan Trump, ardından şöyle ekledi: "Suriye'den çıkmak sürpriz değildi. Yıllardır bunun için çalışıyorum ve 6 ay önce niyetimi yerine getirmeye karar verdiğimde biraz daha kalmaya karar verdim. Rusya, İran, Suriye ve diğerleri DEAŞ'ın bölgesel düşmanlarıdır. Hepimiz bunun için çalıştık. Şimdi eve dönme ve yeniden inşa etme zamanı. ABD, hiçbir şey kazanmadan değerli canları ve trilyonlarca doları yaptıklarımızı takdir etmeyen kişileri korumak için Ortadoğu'nun polisi olmak mı istiyor? Sonsuza kadar orada olmak mı istiyoruz? Nihayet başkalarının savaşma zamanı geldi..."

PUTİN: "BİR BELİRTİ YOK"


Bu direktiflere rağmen ABD askerlerinin sahadan çekilmeye ilişkin ciddi bir emare göstermeyişi, Pentagon'un Beyaz Saray'a direnç göstermesi şeklinde yorumlanıyor. Verdiği net mesajlara rağmen Suriye'den çıkış gerçekleşmezse Trump, 'kendi ordusuna söz geçiremeyen ABD Başkanı' olarak tarihe geçecek. Nitekim konu, renkli anlara sahne olan yıllık basın toplantısı sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de soruldu. DEAŞ'ın Suriye'de yenildiği konusunda Trump ile genel olarak aynı fikirde olduğunu dile getiren Putin, "ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği konusunu ise bilmiyorum. Biz henüz herhangi bir geri çekilme belirtisi görmüyoruz. ABD daha önce de defalarca Afganistan'dan çekileceğini söylemişti fakat hâlâ oradalar" diye konuştu. Günün sonunda dünyanın bir numaralı gündem maddesi olan 'çekilme' adımının sahadaki tek yansıması, Suriye kuzeyinden Erbil'e doğru boş kasalarla giden TIR konvoyları oldu.