ABD Diplomatı dost ateşi öldürdü!..

ABD’nin Kaddafi’den 'kurtardığı' Libya'da Hz. Muhammed ile dalga geçen filme kızan radikal İslamcılar, ABD konsolosluğunu ateşe verdi. Libya Büyükelçisi ve 3 çalışan olaylarda öldü.

ABD Diplomatı dost ateşi öldürdü!..

11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde, ABD diplomatik birimlerine gerçekleştirilen saldırılar ile şok yaşadı. Amerikalı bir Yahudinin çektiği Hz. Muhammed’e hakaret eden bir filmin internette dolaşan tanıtımına öfkelenen Libyalılar, Muammer Kaddafi’ye karşı isyanın kalesi olan Bingazi kentini savaş alanına çevirdi. ABD konsolosluğuna saldırı düzenleyen silahlı kişiler, binayı yağmaladıktan sonra ateşe verdi. ABD’nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve bir personel konsolosluktaki olayda hayatını kaybetti. İki konsolosluk çalışanı da olayın ardından götürüldükleri evde çıkan çatışmada öldü. Stevens, 1979’dan beri görevinin başında ölen ilk ABD büyükelçisi oldu.

İki personel kurtarılırken öldü
Salı saat 00:00 sularında, radikal İslamcı Selefilerin oluşturduğu yüzlerce kişilik grup konsolosluğa gitti. Saldırganlar binaya ateş açtı ve ev yapımı el bombaları attı, yakınlardaki bir çiftlikten de roket güdümlü el bombaları fırlatıldı. Konsolosluğa giren saldırganlar binayı yağmaladı, ardından ateşe verdi.

Saldırganların binayı terk etmesinin ardından yardıma koşan Libyalılar yaralıları çıkarmaya başladı. Libyalılar ABD elçisi Stevens’ı da Bingazi Tıp Merkezi’ne götürdü. Stevens’ı tedavi eden Libyalı doktor, AP’ye büyükelçinin 90 dakika sonra oksijen yokluğundan ileri gelen boğulmadan öldüğünü söyledi.

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis el-Şerif ise “saldırının ardından ABD’li personelin güvenli bir eve götürüldüğünü, ancak militanların evi bulduğunu” söyledi. Personelin evden tahliye edilmeye çalışıldığı sırada çıkan çatışmada iki personel vurularak öldürüldü.

Terörle mücadele ekibi gidiyor
Olayın ardından ABD Deniz Kuvvetleri’nin Libya’ya terörle mücadele ekibi göndereceği açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, 50 kişilik bir ekibin Libya’ya gönderileceğini belirtti. Libya İçişleri Bakanı Muhammed el-Magarif ise saldırıyı  “korkakça” diye niteleyerek “Amerika, Amerikan halkı ve tüm dünyadan özür dileriz” dedi.

İsyancıların dostuydu
Bingazi Büyükelçisi Chris Stevens (52),  mayıs ayından bu yana görevdeydi. 2007 ila 2009 arasında Libya’da Büyükelçi Yardımcılığı yapmıştı. Arapça ve Fransızca bilen Stevens, geçiş süreci boyunca birlikte çalıştığı muhalifler tarafından çok seviliyordu.