ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye geliyor!

Yaşanan skandalın ardından ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, bugün apartopar Türkiye’ye geliyor. İlk durağı ise kalkışmanın merkez üslerinden İncirlik olacak.

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye geliyor!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, bugün Türkiye'ye geliyor. Ziyaret, önceden planlı değil. Dunford'un ziyaretinin, ABD'nin emekli Amerikan generalleri ve CIA'in darbe girişimindeki rolüne ilişkin üst düzeyde dile getirilen tepki karşısında paniğe kapılan ABD yönetiminin bir atağı olduğu belirtiliyor.

General Dunford'un Türkiye'deki ilk durağı, darbe girişimi sırasında önemli rol üstlenen İncirlik Üssü olacak. Dunford önce buradaki ABD askerlerini ziyaret edecek. ABD Genelkurmay Başkanı, darbe girişimi sonrası görüştüğü Orgeneral Hulusi Akar'a, İncirlik ve Diyarbakır'daki üslere elektrik verilememesi ve akaryakıt ikmali yapılamaması nedeniyle ABD'nin duyduğu rahatsızlığı iletmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilen sorun 4 günde çözülmüştü.

'ABD ile yüksek işbirliği halindeki' darbeci subayların tutuklanmasının Dunford'un ziyarete gelişi dikkat çekici bulundu. Darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren kapıları kapatılan ve elektriği kesilen İncirlik Üssü ile ilgili Dunford, “Yaşanan şeyin Türkiye içinde etkisi olacaktır. Fakat biz elimizden geldiğince bunu azaltmak için yakın çalışacağız” yorumunda bulunmuştu.

'GEÇMİŞ OLSUN' DİYECEK

İncirlik'in ardından Ankara'ya gelecek Dunford'un başkentteki ilk durağı Genelkurmay Karargahı olacak. Henüz resmi olarak açıklanmamakla birlikte Dunford'un bazı ikili temaslarda bulunması da bekleniyor. Dunford, Genelkurmay'ı ziyaretinde, darbe girişimi sonrası telefonla ilettiği 'geçmiş olsun' dileklerini Orgeneral Hulusi Akar'a yüzyüze de iletecek. Telefon görüşmesinde Fetullah Gülen'in darbe girişimindeki rolüne ilişkin Dunford'u bilgilendiren ve iadesini isteyen Akar'ın, muhatabına bu konuda somut bilgiler de vereceği kaydediliyor.

Darbeci müttefik

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye geliyor!

Yeni Şafak, ilk günden itibaren 15 Temmuz darbe kalkışmasının arkasında ABD'nin bulunduğunu kanıtlarıyla birlikte ortaya koymuş, ABD ise darbecilere verdiği desteği gizlemeye çalışmıştı. Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül'ün, “ABD, Erdoğan'ı öldürmeye çalıştı!” başlıklı yazısının ardından iddiaları kesin bir dille reddeden 'müttefik' ABD'nin Bakan ve sözcüleri, FETÖ lideri Gülen'in iadesi çağrılarını ise 'somut delil bekliyoruz' diyerek savsaklamayı tercih etti.

Gülen'i kollayan ABD, bir adım öteye giderek darbeciler için 'müttefiklerimiz' açıklaması yaptı.

Ortadoğu'daki ABD operasyonlarını yöneten ve PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'ye komuta eden CENTCOM'un komutanı General Votel, “ABD'nin Türk ordusundaki yakın müttefikleri tutuklandı” dedi. Votel'in itiraf niteliğindeki ifadelerine Türkiye'den sert tepki gelmesi üzerine Ortadoğu'daki çıkarları tehlikeye giren ABD paniğe kapılmıştı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “İnsan biraz sıkılır. Sen kimsin, bir defa haddini bileceksin. Zaten darbeci senin ülkende, darbeciyi ülkende besliyorsun” şeklindeki tepkisi üzerine ABD, darbecileri destekleyen açıklamaları 'düzeltme' yoluna gitmişti.

İzler adım adım ABD'ye götürdü

Yeni Şafak, milletin direnişi sonucu püskürtülen darbe kalkışmasının planlama aşamasında birçok ABD'li yetkilinin ve generalin rolünü, “İncirlik'te ABD ile 12 sır buluşma”, “İşte CIA'nın rolü”, “Darbenin komuta merkezi İncirlik”, “Darbeyi bu adam yönetti: ABD'li General Campbell”, “ABD'ye askeri üs sözü verilmiş”, “Campbell'ın Türk ekibi”, “Erdoğan'ın yerini ABD bildirecekti” haberleri ile tüm kamuoyuna ifşa etmişti.

Darbedeki ABD izini gösteren ayrıntılar şöyle:

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye geliyor! - Resim : 2

FETÖ'nün üniformalı teröristlerinden Tuğgenaral Hasan Polat'ın darbe öncesinde İncirlik'te Amerikalılarla 12 kez görüştüğünü ortaya çıkarıldı. Görüşmelerde darbe sonrasında tutuklanacak kişilerin listesi hazırlanmıştı. Cuntacıların komuta merkezlerinin de İncirlik olduğu ortaya çıktı. İncirlikte ABD'lilerle yaptıkları görüşmeler sonrası darbeciler planı devreye soktu. Darbe kalkışmasını organize eden ekibin başındaki eski ISAF Komutanı John F. Campbell öncülüğünde 8.5 ay süren hazırlık sürecinde taraflar arasında birçok görüşme gerçekleştirildi.

EKİP KAÇIYORDU

ABD'li yetkililerin İncirlik'te kapasite artırımı ile birlikte cuntacılardan Türkiye sınırları içerisinde PYD bölgesine sıfır noktada askeri üs sözü aldığı ortaya çıktı. Campbell'in darbeye destek amacıyla Nijerya'da bulunan UBA Bank şubesinden CIA aracılığıyla yüklü miktarda para akışı sağlandığı ortaya çıktı. ISAF Türk birliklerinin komutanlığını yapan ve uzun süre Campbell ile birlikte çalışan iki isim, FETÖ mensubu darbeci çıktı. Darbe soruşturması sonrası haklarında çıkarılan yakalama kararını haber alan Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine kaçmak istedi ancak başarılı olamadı. Suikast timinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerini tespit edememesi halinde Amerikalılardan yer tespiti ve net konum tespiti ile ilgili yardım alacağı da kamuoyunun bilgisine sunuldu. Yine 'Gölge CIA' olarak anılan düşünce kuruluşu Stratfor, 15 Temmuz gecesi sosyal medya hesapları üzerinden darbe kalkışmasının propagandasını yaptı. Amerikan medyası ise darbecilerin hatasının 'Erdoğan'ın öldürülememiş olması' olduğu yönündeki yayınlarıyla büyük tepki topladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye geliyor! - Resim : 3
CIA'NIN ROLÜ VARDI

“Darbe kalkışmasının arkasında kim var?”
sorusuna en net yanıt ise ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'in Özel Kalem Müdürü olan Lawrence Wilkerson'dan geldi. CIA Direktörü John Brennan'a işaret eden Wilkerson, “Bence John Brennan ve diğerlerinin Türkiye'de neler olup bittiğinden haberdar olduklarına şüphe yok” dedi. CIA Başkanı John Brennan'a darbeyi bilip bilmedikleri sorulduğunda, Brennan, “Erdoğan karşıtlığından haberdardık” demiş, “Son birkaç yıldır Türkiye'de siyaset sahnesinde önemli şeyler yaşanıyor. Erdoğan gün geçtikçe gücünü konsolide ediyor ve otoriterleşiyor. Darbe girişimi sonrası Türkiye'de gerilimeler yaşanacak” ifadelerini kullanmıştı.