ABD Suriye'yi vurdu!..

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin "saldırı emri" verdiğini açıklayarak, ABD, İngiltere ve Fransa ile Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

ABD Suriye'yi vurdu!..
İHA'nın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta sonu Suriye’de düzenlenen kimyasal silah saldırısına tepki olarak Suriye'ye askeri harekâtın emrini verdiğini açıkladı. Trump, Fransa ve İngiltere ile ortak görevin devam etmekte olduğunu söyledi.

Trump, yaptığı açıklamada "Kısa bir süre önce, ABD Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın askeri üstlerinin vurulması emrini verdim. Fransa ve İngiltere Silahlı Kuvvetleri ile kombine bir operasyon şu anda devam ediyor." dedi. Trump, geçtiğimiz hafta sonu Suriye'deki katliamın "Rejim tarafından kullanılan kimyasal silahların kullanımında kayda değer bir artış oldu. Kötülük ve aşağılık saldırılar anneleri ve babaları, bebekleri ve çocukları acı içinde patlatmayı ve havaya uçurmayı bıraktı. Bunlar bir erkeğin eylemleri değildir. Onlar bir canavarın suçlarıdır” ifadesini kullanarak Esad'a atıfta bulundu.

Trump, ayrıca İran ve Rusya'ya da bir mesaj göndererek şunları kaydetti:

"İran'a ve Rusya'ya, ne tür bir milletin masum erkeklerin, kadınların ve çocukların kitlesel katliamıyla ilişkili olmak istediğini soruyorum. Dünyanın milletleri, sahip oldukları dostlar tarafından yargılanabiliyor. Trump, haydut devletleri, acımasız tiranları ve ölümcül diktatörleri teşvik ederek uzun vadede."

Trump, "2013 yılında, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve hükümeti dünyaya Suriye'nin kimyasal silahlarının elimine edilmesini garanti edeceğine söz verdi" ifadesini kullanarak "Esad'ın son saldırısı ve bugünün tepkisi, Rusya'nın bu sözü tutmadaki başarısızlığının doğrudan sonucudur. Rusya, bu karanlık yolda devam edip etmeyeceğine veya uygar uluslar ile istikrar ve barış için bir güç olarak birleşecek mi karar vermelidir. Umarım, bir gün Rusya'yla ve hatta İran'la anlaşacaksınız. Ama belki de değil.” şeklinde konuştu. 

İngiliz Savunma Bakanlığı "Suriye'deki operasyonda şu anda 4 Tornado uçağımız katıldı." şeklinde açıklamada bulundu.

İngiltere Başbakanı There May da operasyonun ardından açıklamalarda bulundu.

May'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

"- Geçen hafta Duma'da yüzlerce kişi hayatını kaybetti, bütün belirtiler kimyasala silah saldırısı olduğunu gördük. Kadın, erkek, çocuk korkunç ölümlerini, korunmak için evlerinin bodrumuna saklanan insanları gördük. Klor gibi bir kokuyla insanların ciğerlerinin yandığını gördük. Semptomların toksik kimyasal olduğuna dair raporlar ulaştı. Kimyasal silah varil bombasıyla kullanıldı.

- Haber alma teşkilatları, saldırının arkasında Suriye'nin olduğu açıklandı. Muhaliflerin varil bombaları yok. DEAŞ'ın Duma'da herhangi bir varlığı mevcut değil. Suriye'de kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını biliyoruz. Geçen yıl Han Şeyhuın'da sarin gazı kullanılmıştı. Analizlerimizin devamı sonucunda Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı ve kullanacağı sonucuna ulaştık. Bunun için tüm diplomatik kanalları denedik ama hepsi boşa çıkarıldı. 2013 saldırısı sonrası sona erdirmek sözü verdi, Rusya da garantör oldu ancak bu gerçekleştirilmedi. Suriye'nin eski silahların ortadan kaldırılması raporu herhangi bir kanıt elde edilemedi. Tüm bu olaylarda her türlü kanbıt olmasına rağmen, sorumluluların ortaya çıkarılması kararı BMGK'da Rusya tarafından veto edildi. Rusya, bu saldırının arkasında İngiltere'nin olduğunu bile iddia ettiler.

- Suriye'nin kimyasal silah kullanımına müdahale etmek için bu kararı aldık. Rejimi devirmek, iç savaşa neden olmak gibi bir amacımız yoktu. Kimyasal silah üretim ve depolama tesislerini hedef aldık. ARGE üretimini büyük ölçüde azaltmıştır.

- Bu gece yapılan saldırı, geçen yılkinden büyüktü. Bu askeri müdahalenin kimyasal silahları engelleme konusunda yalnız olmadığını görmemiz gerekiyor. Hiçbir şekilde kimyasal silah kullanılmadığını görmemiz gerekiyor.

- Geçtiğimiz aylarda İngiltere'de ajana yönelik sinir gazı kullanılması da, bu normlara uyulmadığının göstergesidir.

- Başka bir yol ve alternatif denemek isterdik ama kimyasal silahların herhangi bir yerde, bir şekilde kullanılmasına izin veremeyiz.

- Suriye'de 7 yıldır yaşanan savaşla, halkın yeni ülkelere sığınmacı olarak gittiklerini görüyoruz. Lübnan, Ürdün ve Türkiye'ye en fazla sığınmacının gittiğini görmekteyiz. Uluslararası toplumun da bu konuda çok net bir mesaj verdiğini düşünüyorum.

- Bu operasyon, Suriye'nin kimyasal silah kapasitesinin ortadan kaldırmak için düzenlendi. Yeni bir operasyon olması durumunda, parlamentoya gideceğiz, ama bu tek seferlik bir operasyondu. "


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'de ABD ve İngiltere ile ortak gerçekleştirdikleri operasyon hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Macron, Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine düzenlediği kimyasal saldırı ile “kırmızı çizginin aşıldığını” kaydetti.

Macron, kimyasal saldırının arkasında Esad rejiminin olduğunu belirterek ABD ve İngiltere ile gerçekleştirdikleri saldırının Suriye rejiminin kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlandırıldığını vurguladı.

Macron, saldırının detayları konusunda bilgi vermedi. 

Rusya'dan Suriye'ye başlatılan operasyona ilişkin yapılan açıklamada, ABD'nin uluslararası kuralları ihlal ettiği bildirildi.

Duma'nın Savunma Komitesi Başkanı Şerin, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik başlattığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD tüm uluslararası kuralları ihlal etti" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Suriye'deki saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

Putin, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıracaklarını belirterek,  ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye saldırısının insanlık felaketini arttıracağını, insani ilişkileri yıkacağını söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, basın mensuplarının karşısına çıkarak bir açıklamada bulundu. Şoygu, "ABD barışçıl sürece ilişkin olumsuz bir yaklaşım ortaya koydu." dedi.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'ye yönelik askeri hava saldırısının sonuçlarının olacağı konusunda uyarıda bulunarak, Rusya'nın Cumhurbaşkanına hakaret edilmesinin kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Antonov attığı twitte, "Önceden tasarlanmış bir senaryo uygulanıyor. Yine, tehdit altındayız. Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyardık. Rusya Cumhurbaşkanına hakaret etmek kabul edilemez. Kimyasal silahların en büyük cephaneliğine sahip olan ABD diğer ülkeleri suçlamak gibi bir hakka sahip değil" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "Suriye, barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esad rejimine yönelik saldırısına tepki gösterdi. Zaharova, geçen hafta Suriye'de yaşanan şüpheli kimyasal madde saldırına karşılık Suriye'nin başkenti Şam'a yönelik gerçekleştirilen hava saldırısından saatler sonra sosyal medyada yaptığı açıklamada, Suriye'nin barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradığını söyledi. Zaharova, "İlk olarak Arap Baharı, Suriye halkını test etti. Sonra Suriye ve Irak'taki DEAŞ, şimdi de akıllı Amerikan füzeleri. Bağımsız bir ülkenin yıllardır terörist saldırganlığı altındaki başkentine saldırıldı" ifadelerini kullandı.

Zaharova, "Barış için şansı olduğu bir zamanda Suriye'nin başkentine saldırmak için anormal olmalısınız" dedi. 

İran: "Operasyonu kınıyoruz, bölgesel sonuçları olacak"

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'nin başkenti Şam'a gerçekleştirdikleri saldırıyı sert bir dille eleştirerek sonuçları hakkında uyardı. 

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'nin Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kimyasal saldırıya tepki olarak başkent Şam'a yönelik düzenledikleri saldırıyı sert bir şekilde eleştirdi. Bakanlık, saldırının bölgede ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti.

NATO Genel Sekreteri: 'Suriye operasyonunu destekliyorum'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, Suriye'ye yönelik askeri operasyonu desteklediğini belirterek, "Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa'nın Suriye rejiminin kimyasal silah tesislerine karşı yürüttüğü operasyonu destekliyorum. Bu, Suriye rejiminin, Suriye halkına kimyasal silahlarla daha fazla saldırı yapmasını engelleyecek" dedi.

NATO'nun, Suriye’nin kimyasal silah kullanımını uluslararası norm ve anlaşmalara açık bir ihlal olduğunu ifade ederek sürekli kınadıklarını belirten Stoltenberg, "Kimyasal silahların kullanımı kabul edilemez" diye konuştu. Stoltenberg, şunları kaydetti:

"NATO, kimyasal silah kullanımını uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit olarak görüyor ve Kimyasal Silah Sözleşmesini korumanın önemli olduğuna inanıyor. Bu, uluslararası toplum tarafından kolektif ve etkili bir cevap gerektirmektedir"