ABD'de 'Sandy' alarmı!

Meteoroloji uzmanlarının büyük can kayıplarıyla sonuçlanabilecek su baskınları ve fırtına uyarısında bulunduğu Sandy kasırgası, dün rotasını Atlas okyanusu üzerinden ..

ABD'de 'Sandy' alarmı!

Meteoroloji uzmanlarının büyük can kayıplarıyla sonuçlanabilecek su baskınları ve fırtına uyarısında bulunduğu Sandy kasırgası, dün rotasını Atlas okyanusu üzerinden ABD’nin nüfusu en yoğun olan bölgelerine doğru çevirirken, Washington DC’den Philadelphia, New York ve Boston’a kadar pek çok büyük kentte olağanüstü hal ilan edildi.

Kasırga ile batıdan ilerleyen başka bir hava sisteminin karışması sonucunda oluşması beklenen "dev" fırtınanın, başkanlık seçimlerine sekiz gün kala Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney arasındaki rekabeti etkileyebilecek bir "Ekim Sürprizi"ne dönüşmesi ihtimali de belirdi.Başkan olarak federal hükümetin fırtınayla ilgili hazırlıklarını denetlemekle görevli olan Obama, bunların yetersiz kalması halinde başarısızlığın sorumluluğunu da üstlenmek zorunda kalacak.

Bu nedenle tam seçimler öncesinde bir çeşit "Süper Fırtına" testi ile karşı karşıya kalan Obama, bu akşam ve yarın sabah yapmayı planladığı kampanya etkinliklerini iptal etti.Kasırgaya karşı yapılan hazırlıkları görüşmek için acil toplantılar düzenleyen ve bugün gitmeyi planladığı Florida’ya dün giden Obama’nın, eski Başkan Bill Clinton ile birlikte yapacağı Virginia ve Colorado turunu da ertelediği açıklandı. Obama, fırtınayı ve federal hükümetin aldığı önlemleri izlemek için bu akşam Beyaz Saray’a dönecek.

Karayipler’de 60’ı aşkın kişinin ölümüne yol açan kasırganın ABD’nin kuzeydoğusundaki yerleşim birimlerinde hayatı günlerce felce uğratabileceği ve Batı’dan gelen hava sistemiyle birleştiğinde yaklaşık 1800 kilometrelik bir alanda etkili olabileceği belirtiliyor. Delaware’in yanı sıra New York ve Connecticut eyaletlerinin deniz seviyesinin tehlikeli biçimde düşük olan yerlerinde zorunlu tahliye emri verilirken, okullar tatil edildi, pek çok okul acil barınma sığınağına dönüştürüldü.