ABD’nin Kudüs kararına ilişkin sert açıklamalar!

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs hakkındaki açıklamasının ardından sert açıklamalar yayınlandı.

ABD’nin Kudüs kararına ilişkin sert açıklamalar!
Meclis'ten Kudüs bildirisi

İHA'nın haberine göre
TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın tarafından okunan bildiride şunlar kaydedildi:

"Kudüs'ün statüsü değiştirilemez. Birleşmiş Milletler kararları ihlal edilemez. Kudüs üç semavi din içinde hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreğidir. Kudüs ilk kıblemiz, Harem-i Şerif ile birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliği kazanmış olan ve bu niteliği ile dünya eserlerinin göz bebeği bir şehirdir. Kudüs'ün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak, tüm renkliliği ile barış içinde bir dünyayı gerçek kılmak bakımından hayati derecede önemlidir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kudüs merkezli olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında bir dizi insani, ahlaki, siyasi dram yaşanmıştır. Filistin sorunu dediğimiz ve gerçekte bir insanlık sorunu olan konu, bu yaşananların bir ürünüdür ve halen tüm barış çabalarıyla birlikte bunları tahrip eden saldırgan politikalar nedeniyle insanlığın gündemindedir. 1947'den bu yana tüm Birleşmiş Milletler kararlarında Kudüs'ün İsrail hakimiyeti altında bulunması kabul edilmemiş, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden sonra yine Birleşmiş Milletler İsrail'i Kudüs'ün statüsünü değiştirecek girişimlerden kınamaya çağırmıştır. Keza İsrail'in 1980'de ilhak kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce kınanmış, bu konuda İsrail hükümetinin almış olduğu tüm kararların hükümsüzlüğü kayıt altına alınmıştır. Bu kararda ayrıca İsrail'deki diplomatik misyonların Kudüs'teki bulunamayacağı ifade edilmiştir. İsrail'in bu türden politikalarını özetleyen, Kudüs'ü başkent yapan girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran Amerika Birleşik Devletleri'nin bu defa destek verme olarak anlaşılabilecek yola girmesi, asla kabul edilemez. Filistin sorununu çözme bölgeye barış ve istikrar getirme temelli uzun yıllardan bu yana arabulucu olarak davranan, dünya kamuoyuna kendi misyonunu bu şekilde anlatan Amerika'nın bugünkü tavrı bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak yaklaşımdır. Halen Filistin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabalar, bu girişim karşısında muhakkak büyük darbe alacak, Ortadoğu'da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ile Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden barış gerçekleşmeden insanlığı huzur ve selamete ulaşması mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti'ni, oluşturan 80 milyonun her ferdinin Birleşmiş Milletlerin kararları hilafına, Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız şekilde reddetme iradesini Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak ifade ve ilan ederiz."

Başbakan Binali Yıldırım, yazılı açıklamasında ABD'nin Kudüs kararını değerlendirdi.

Kararın, Türkiye için yok hükmünde olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"ABD Başkanının Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesi ve buna bağlı adımlar, Türkiye Cumhuriyeti'ne göre yok hükmündedir. Bu karar, Filistin-İsrail barış çabalarına ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbedir. Bu kararla bölgede Pandora'nın kutusu açılmıştır."

"ŞİDDETLE KINIYORUM"


Kararı şiddetle kınadığına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Filistin ve Ortadoğu barışını kökten ortadan kaldıracak bu karar, siyasi kaygılarla alınmış tam bir sorumsuzluk örneğidir. Bu kararı alanları şiddetle kınıyorum. Her zaman olduğu gibi, Mescid-i Aksa başta olmak üzere, Kudüs'ün bütün kutsal mekanlarının statüsüne saygı gösterilmesi, emrivakiler yapılmaması hayati önemi haizdir."

"İİT ZİRVESİ TOPLANACAK"


İİT Zirvesi'nin 13 Aralık'ta toplanacağına dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye, Dönem Başkanı olarak İİT Zirvesi'ni 13 Aralık itibarıyla toplamaya karar vermiştir. İslam dünyasının liderleriyle konu bütün boyutlarıyla istişare edilerek, atılması gereken mukabil adımlar kararlaştırılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD Başkanı Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı, Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır. Bu karar, barış kararı değil; bölgeyi kargaşaya, krize, kaosa, çatışmalara ve ateşe atma kararıdır” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump’ın kararının, Kudüs’ün tarihi ve uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsüne ve bölgenin gerçeklerine aykırı olduğunu ifade eden Bozdağ, “Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz. Uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına aykırı, dünya ve bölge gerçeklerinden ve aklıselimden uzak ve iç politik hesaplarla alınmış bu karar; kararı alanları, alınan karara sevinenleri, bu karara engel olmayan ve engel olamayan herkese zarar verecektir” mesajını paylaştı.

Söz konusu karardan dolayı ABD'yi kınadığını açıklayan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:
"Aldığı haksız, gayri adil, bölgeyi/dünyayı ateşe atan; uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD’yi kınıyoruz. Bu karar, bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs’e/Kudüs’ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulması; tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bugün ve bundan sonra da Kudüs’ün/Filistin davasının savunucusu olmaya devam edecektir."

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs hakkındaki açıklamasını sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden değerlendirdi. Söz konusu kararı Ortadoğu’yu tekrar ateşe atma girişimi olarak tanımlayan Kurtulmuş, “Neredeyse tüm kabinesi istifa eden ve senato karşısında hesap veren bir liderin, kan ve savaş üzerinden iktidarını kurtarma çabasından başka bir şey değildir. Eminim ki Trump, bu sorumsuzca kararı için de ABD halkına ayrıca hesap verecektir. Bu rezilce kararı şiddetle telin ediyorum” açıklamasında bulundu.

Filistin’in özgürlüğünden ve bağımsız Filistin Devleti’nden asla taviz verilmeyeceğini ifade eden Bakan Kurtulmuş, “Kudüs, tüm halkların, tüm dinlerin ve özgür Filistin devletinin başkenti olarak kalmaya devam edecektir” dedi.

Kurtulmuş, demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe ve adalete değer veren tüm ülkeleri, Trump’ın açıklamasını protestoya ve Filistin halkıyla dayanışmaya içinde olmaya, ABD’nin yetkili kurumlarını da Trump’ın Kudüs hakkındaki açıklamasının karşısında olmaya davet etti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Tüm uyarılara rağmen ABD Başkanı Trump, bu açıklamayı yapmıştır. Bu son derece sorumsuz ve yanlış bir açıklamadır. Biz bu açıklamayı kabul etmediğimiz gibi şiddetle de kınıyoruz. Böyle bir açıklama bölgenin istikrarını ve güvenliğini dinamitlemektedir. Uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırıdır. BM kararlarına da aykırıdır. BM kararlarına herkesten önce güvenlik konseyinin daimi üyelerinin saygı göstermesi lazım” dedi.

Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs’ün İsrail’in başkenti olamayacağını ifade eden bakan Çavuşoğlu, “Tüm dünya buna karşı bu çok yanlış bir adımdır. Tehlikeli bir adımdır. Bu tür popülist yaklaşımlar yerine ABD ve bizler iki devletli ve kalıcı bir çözüm için çaba sarfetmeliyiz” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Uluslararası hukuka aykırı bu açıklamayı reddediyoruz ve kınıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerika’nın Kudüs kararına ilişkin "Amerikan Yönetimi’nin Kudüs’le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır" diye tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar, uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi hakkında yapılan yazılı açıklamada: "ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukuk ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir. Zira, Kudüs’ün İsrail tarafından ilhakı uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiştir.

Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla çözülebileceği çeşitli BM Kararlarıyla defalarca vurgulanmıştır. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ABD’nin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez. Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir.

Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahsekonu karar, barış zeminini tamamen yoketme riski taşımaktadır.

ABD Yönetimi’ni son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz.

Kudüs’e ilişkin bu gelişmeler Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak yaptıkları çağrıya istinaden 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda kapsamlı şekilde ele alınacaktır"
denildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamasında, İslam’ın ilk kıblesi Kudüs’ün haksızca bir teşebbüsle karşı karşıya kaldığına değinen Erbaş, “İnsanlığı, kadim geleneği, uluslararası hukuku hiçe sayan pervasız bir anlayış Kudüs’ü, Filistin coğrafyasında haksız bir yaklaşımla İsrail’in başkenti yapma gayreti içerisindedir. Bilinmelidir ki; Kudüs nice Peygamberin hatırasını barındıran bir İslam şehridir. Kudüs, tarihten beri, farklılıklar içinde bir arada yaşama tecrübesinin en muhteşem örneğidir. Kudüs her bir mümin’in canından, malından aziz bildiği mukaddes bir şehirdir. Kudüs sadece Filistin ve Mescid-i Aksa civarında yaşayan Müslümanların değil, tüm dünya Müslümanlarının ortak meselesidir” diye konuştu.

“Kudüs’ü insaf yoksunu bir avuç azınlığa teslim etme gayreti, insanlığın vicdanının sızlamasına sebep olmaktır”

Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara Hz. Peygamber’in müjdesi ve emaneti olduğunun altını çizen Erbaş, şunları ifade etti:

“Mekke ve Medine Müslümanlar için ne ise Miraç mucizesinin gerçekleştiği Kudüs de odur. Kudüs’ün statüsü sadece siyasi bir konu olarak değerlendirilemez. O herhangi bir ülkedeki herhangi bir toprak parçası değildir. Onun İslam tarihi boyunca Müslümanlarca titizlikle korunan Daru’s-Selam yani barış yurdu olma niteliği bu gün yıkılmak istenmekte, böyle bir teşebbüsle barış yurdunun çatışma yurdu haline getirilmesi hedeflenmektedir. Kudüs’ü insaf yoksunu bir avuç azınlığa teslim etme gayreti sağduyuyu ortadan kaldırmak ve insanlığın vicdanının sızlamasına sebep olmaktır. Birlikte yaşama kültürüne, huzura, barışa ve güvenliğe vurulan bir darbedir. Diyanet İşleri Başkanlığı her türlü işgal ve zulme rağmen yıllardır Mescid-i Aksa’nın muhafızlığını yapan Filistinli mazlum Müslümanların yanındadır, yanında olmaya ve her türlü desteği sunmaya devam edecektir.”