ABD'nin Suriye'yi vurmasının yankıları sürüyor!

Pentagon Sözcüsü Albay Davis, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı. Trump, yaptığı açıklamada "Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi" derken Esed'i diktatör olarak tanımladı.

ABD'nin Suriye'yi vurmasının yankıları sürüyor!
ABD'nin Suriye'yi vurmasının ardından İran'dan sert açıklama

Hürriyet'te yer alan habere göre İran, ABD'nin Suriye'deki Şayrat Hava Üssü’ne düzenlediği füze saldırısını şiddetle kınayarak, saldırının uluslararası hukuka aykırı tehlikeli bir hareket olduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaprak, "İran, Amerikan savaş gemilerinden Suriye'deki Şayrat Hava Üssü’ne yapılan saldırıyı ve her türlü tek taraflı askeri eylemi şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verdi.

Başkan Trump'ın talimatının ardından Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross destroyerlerinden ateşlenen 59 Toma Hawk füzesi, Suriye'nin Şayrat Hava Üssü'nü vurdu.

İsrail ve Suudi Arabistan, Avustralya'nın ardından ABD'nin Suriye'yi füzelerle vurmasına İngiltere'den de destek geldi. Fransa "ABD saldırı ile ilgili bizi bilgilendirdi" şeklinde açıklama yaptı. İran ise Suriye'deki hava üslerinin vurulmasını kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı'na ait internet sitesinde, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kasımi açıklamasında, "bu gibi tek taraflı adımların" Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.

Türkiye'den ilk açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD'nin Suriye'yi vurması hakkında "Askeri üssün vurulması olumludur, anlamlıdır. Rejim uluslararası alanda cezalandırılmalı" dedi.

ABD'nin Suriye hava üssünü vurmasının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriye'deki üssün vurulması olumlu ve anlamlıdır açıklamasında bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

'Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılması şart'

"Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esed rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz.

'Adil barış şart'

Bir an evvel Suriye'de önce Esed rejiminin bu barbarlığının durdurulması lazım. Bir an evvel Suriye'de başlatılmış olan barış sürecinin hızlandırılması ve empoze edilmiş bir barış değil, Suriye'de bu kadar acı çeken halkın bütün kesimlerinin kabul edebileceği adil bir barışın, kalıcı bir barışın sağlanması şarttır. Ümit ederim ki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına da katkı sağlar. Esed rejiminin artık bu barbarca adımları atmasının önüne geçer ve barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar."


Suriye'den son dakika füze saldırısı açıklaması: "Kayıplarımız var"

Akdeniz'deki ABD savaş gemileri İdlib'teki saldırının ardından Suriye'deki Şaryat Hava Üssü'nü vurdu. Uçaklar, hangarlar, mühimmat depoları hedef alındı. Toma Hawk füzeleriyle düzenlenen saldırı sonrası Suriye'den ilk açıklamalar geldi. Suriye'den yapılan açıklamada 'Kayıplarımız var' denildi.

''KAYIPLAR VAR''

Suriye’de Esad rejiminin resmi haber ajansı,  ABD'nin ülkedeki bir askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. Rejimin yayın organı konumundaki SANA'nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, "Sabah gündoğumu ile birlikte Suriye'nin orta bölgesinde yer bir hava üssümüz Amerikan saldırısına uğradı. Saldırıda kayıplar yaşandı” ifadeleri kullanıldı.              

HUMUS VALİSİ ÖLÜ SAYISINI AÇIKLADI


Humus Valisi Talal Al Barazi, "Yaralıların tahliye işlemleri sürüyor ve şimdi hasarın boyutunu tahmin etmek için henüz erken. Hedeflenen hava üssünde can kayıpları var, ancak büyük miktarda fiziki hasar var" dedi. Humus Valisi 5 kişinin öldüğünü, 7 kişinin yaralandığı, sivil kayıplar olduğunu söyledi.

6 ÜST DÜZEY KOMUTAN ÖLDÜ İDDİASI

Üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğü, 14 savaş uçağının imha edildiği iddia ediliyor.

Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.