Abdullah Gül’den dış politika eleştirisi

Abdullah Gül: "Türk-Rus ilişkilerinde son aylarda ortaya çıkan sorunun vakit geçirilmeksizin giderilmeli..."

Abdullah Gül’den dış politika eleştirisi
Sözcü'de yer alan habere göre 11′inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin açılış oturumunda konuştu. Konuşmasında Türk dış politikasını eleştiren Gül “Türk-Rus ilişkilerinde son aylarda ortaya çıkan sorunun vakit geçirilmeksizin giderilmesinin ve eski duruma tekrar dönülmesinin, ihya edilmesinin, hatta daha da ileriye taşıyacak bir ruhla hareket edilmesinin çok önemli olduğu kanaatindeyim” dedi.

Ankara’daki 19’uncu Avrasya Ekonomik Zirvesi’nde konuşan 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Son bir haftadır Ermenistan ve Azerbaycan arasında patlak veren ve çatışmalarla süren krize ilişkin konuşan Gül, “Bugün yaşanan olaylar ve ortaya çıkan kanlı durum riskin ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu vesileyle Azerbaycan’da şehit düşen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Ermenistan’ın yaklaşık çeyrek asırdır Azerbaycan topraklarını işgal etmesinin kabul edilebilir bir yanı yoktur. Birleşmiş Milletler tarafından  Azerbaycan toprak bütünlüğü tanınmıştır. Dolayısıyla Karabağ sorununun  Birleşmiş Milletler Konseyi’nin de ilgili kararlarını göz önüne alarak sulh yoluyla barışçı bir şekilde halledilmesi, işgalin sona ermesi ve Azerbaycan topraklarının bütünlüğünün sağlanması sadece Kafkaslar’da değil bütün bölgede barışa çok büyük etki yapacaktır” dedi.

DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

Türkiye ile Rusya arasında 5′inci ayını dolduran krizin de bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Abdullah Gül, “Türkiye -Rusya İlişkilerinin çok boyutlu ortaklığa dönüşmesinde şahsen emek vermiş ve bunun gerek iki halkın gerekse Avrasya’nın refahı ve istikrarı için çok olumlu sonuçlar yarattığına inanan ve bu uğurda hem siyasetçi hem devlet adamı olarak şu çağrıyı yapmak isterim. Türk – Rus ilişkilerinde son aylarda ortaya çıkan sorunun vakit geçirilmeksizin giderilmesinin ve eski duruma tekrar dönülmesinin, ihya edilmesinin, hatta daha da ileriye taşıyacak bir ruhla hareket edilmesinin çok önemli olduğu kanaatindeyim. Bunun sadece iki ülke için değil bölge için ve bölgedeki başka sorunların hallinin kolaylaştırılması ve yeni sorunlar çıkmaması için önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir adımın iki ülke arasında refah ve dostluğunun ötesinde çok geniş bir coğrafyada iş birliği ve istikrar bakımından  sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Sadece Avrasya’da değil çok daha ötesinde” diye konuştu.