Ağrı kesici kremde büyük yalan!..

Bazı firmaların kozmetik ruhsatı ile eczanelerde 3 TL’ye satılan ağrı kesicileri, kremlerinde kullanarak fahiş fiyata halka sattığı anlaşıldı.

Ağrı kesici kremde büyük yalan!..

Sağlık Bakanlığı mevzuat değişikliğine hazırlanıyor. İçeriğinde ilaç etken maddesi bulunduğu halde ilaç ruhsatı almamak için kozmetik ruhsatı ile piyasaya ürün sunan firmalar insan sağlığını tehlikeye atıyor. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü aralık ayından bugüne kadar bu tür ürünlerin bulunduğu 102 farklı ürünü piyasadan toplattı. Toplatılan ürünler arasında 3 saç ürünü ile 80 ağrı kremi yer aldı. Türkiye’de 11 bin ilaç ruhsatı bulunduğunu aktaran yetkililer 8 bin 500’ünün eczanelerde satıldığını bildirerek ilaçların tanıtımının ve reklamının kesinlikle yasak olduğu bilgisini verdi.

20 KAT PAHALI SATILIYOR

Piyasaya sunulan ilaçların Sağlık Bakanlığı’nca ayrıntılı bir inceleme sonrası ruhsatlandırıldığını ifade eden yetkililer kozmetik ürünler için ise sadece bakanlığa bildirimde bulunulmasının yeterli olduğunu belirtti. Yasadaki boşluğu kullanan bazı kozmetik firmalarının eczanelerde 3-5 TL’ye satılan ağrı kesicilere karşın aynı etkenmaddeyi ürünlerinde kullanarak 60-70 TL’ye piyasaya sunduğu kaydedildi.

Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun

Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yanıltıcı reklamlarla insanların kandırıldığını ifade ederek mağduriyetlerin ortaya çıktığını söyledi. Ağaoğlu, mağdur olan tüketicilerin ikâmetlerinin bulunduğu yerdeki il veya ilçe Tüketici Hakem Heyeti’ne ücret ödemeden başvurarak ödemiş oldukları bedellerin iadesini talep edebileceğini açıkladı.

İlaç ruhsatı almak 2 yıl sürüyor

İlaç ruhsatı almak için en az 2 yıl beklemek gerekiyor. Defter kayıtları ve laboratuvar testleri de ilaç ruhsatının alınmasını geciktiriyor. Bazı firmalar ise uzun bekleme süreleri gerekçesiyle ilaç etkinmaddesi bulunan krem gibi ürünlerini kozmetik adı altında piyasaya sürüyor. Kozmetik ürünler için ise sadece Sağlık Bakanlığı’na bildirimde bulunulması yetiyor. Bu nedenle bakanlık Kozmetik Ürünleri Mevzuatı’nda değişikliğe gidecek. Değişiklikle içeriğinde ilaç etken maddesi bulunan kozmetik ürünlerinin piyasaya girmesi neredeyse imkânsız hale gelecek.

Serdar Alakuş