Ağrı'da zafer BDP'nin!

Ağrı’daki yerel seçimde zafer BDP’nin oldu. Seçimden 23 bin 238 oy alarak galip çıkan BDP’li Sakık ‘Seçimi barış süreci kazandı’ derken Ak Parti’nin oylarının düştüğü görüldü.

Ağrı'da zafer BDP'nin!
Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre Ağrı’da 30 Mart’ta Ak Parti ile BDP arasında büyük çekişmeye sahne olan, itirazlar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilen ve dün yenilenen belediye başkanlığı seçimini BDP açık ara kazandı. Binlerce polisin görev aldığı sandık başlarında, yer yer gerginlikler yaşanmasına rağmen korkulan olmadı.

Sandıkların yüzde 99,5’inin açıldığı Ağrı’da 5 puan farkla ipi göğüsleyen BDP’nin Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık, “Halkımız iradesini beyan etti. Sonuçta kazanan barış oldu” dedi. Sakık’ın açıklaması ile binlerce kişi BDP seçim bürosu önünde davul zurna eşliğinde halay çekti, havai fişekler atıldı. Kutlamalar sabaha kadar devam etti.

‘Barış için destekliyorlar’

Ağrı’da 197 sandıktan 196’sının sonucuna göre BDP’nin oy oranı yüzde 50,9, AK Parti’nin yüzde 45,3 olarak belirlendi.  BDP’li  Sakık’a 23 bin 238, AK Parti’li Hasan Arslan’a ise 20 bin 690 oy çıktı. Sonuçların açıklanması sonrası açıklama yapan  Sakık, “Sonuçta kazanan barış oldu” dedi. Sakık, şöyle konuştu:
“Burası acının coğrafyası. Burayı barışın coğrafyasına dönüştürme talebiyle geldik. Ben salt belediye başkanlığı için değil, Öcalan’ın dediği gibi ‘silahlar sussun’ diye buradayım. Birileri üzülüyorsa, bunlar barış karşıtlarıdır. bugün burada bu topraklarda Ağrı halkı ‘benim sorunlarımı çözün’ demiştir. Bu kentin yaralarını sarmak için geldik. ‘Barışın hayat bulması için BDP’yi destekliyoruz’ dediler” ifadelerini kullandı.

‘Kırılgan bir süreçteyiz’

Seçimi kazanmasını zafer sarhoşluğu ile değerlendirmediklerini ifade eden Sakık, hem hükümete hem de Kürt cephesine mesaj verdi. Sakık, “Ülkemiz kırılgan bir süreçten geçiyor. Barışla ilgili zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Ağrı’dan bugün önemli bir mesaj vardı. Merkezi hükümete, ‘Biz demokratik siyaseti çok önemsiyoruz, barışı çok önemsiyoruz. Ağrı demokratik siyasetin önündeki engelleri kaldırın diyor. Bu seçim sürecinde dağında gözü Ağrı’nın üzerindeydi, Sayın Öcalan’ın gözü de buradaydı, zindanın da gözü buradaydı. Barış isteyen herkesin,  Türk halkının da gözü buradaydı. Ağrı halkı da ‘ben barıştan yana tavrımı koydum, bu topraklarda hayat bulsun’ diye sandıkların başına gittiler  Bu noktada gösterdikleri iradeyi herkesin iyi okuması lazım.

‘Hükümet mesajı iyi okusun’

Hem merkezi hükümetin de hem Kürt cephesinin de iyi okuması gerektiğine inanıyorum.  Kent yaralarını sarmalıyız. Ağrı’da her evde  ya ölen gerillanın ya da zindanda olanların resmi var. Acıyı dindirmek için adımlar atacağız merkezi hükümetle görüşeceğiz. Ehliyetli bir cerrah gibi neşter atacağız hep birlikte yaraları saracağız ”
dedi.

Yüzde 50 ile lider

59 bin 465 seçmeni bulunan Ağrı’da kurulan 197 sandıktaki oyların sayımı tamamlandı. Sandıkların yüzde 99.49’undan çıkan rebmi olmayan sonuçlara göre, BDP 23.238 oy (yüzde 50.97) alırken, AK Parti 20.690 oy (yüzde 45.381) oy elde etti. Seçimlerde SP 670, MHP 156, BTP 138, CHP 71, HAKPAR 25 ve seçimden çekildiğini açıklamasın rağmen HÜDA PAR 48 oy aldı. Seçimde BDP dışında tüm partilerin oy oranları düştü.

Tepki oyları mı?

30 Mart’tan bu yana Ağrı’da yaşanan gerilim, kentte olağanüstü görüntüleri de beraberinde getirmişti. Seçim sonrasında yaşanan olaylar, başta esnaflar olmak üzere kent halkını bunaltmıştı. Güvenliğin sağlanması amacıyla çok sayıda güvenlik görevlisinin kente sevk edilmesi olağanüstü görüntülere sahne olmuştüu. Bu durum Ağrı halkının tepkisine neden olmuştu. 30 Mart’ta sandıkların tekrar tekrar sayılmasının da tepkiye yol açtığı ifade edildi.