Akıllı cihazlar 'beynimizden' çalıyor!..

Başta cep telefonu olmak üzere hayatın her alanına giren 'akıllı cihazlar' beyin fonksiyonlarını zayıflatıyor.

Akıllı cihazlar 'beynimizden' çalıyor!..
Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre günlük hayatımızda yoğun olarak kullandığımız akıllı cihazların hafızayı zayıflattığı, odaklanma problemi meydana getirdiği bildirildi.

Çocuklarda görülen dikkat eksikliği problemine son yıllarda yetişkinlerde de rastlandığını belirten uzman psikolog Zafer Akıncı, bunun en önemli sebebinin teknolojik aletlerin giderek daha fazla kullanılması olduğunu söyledi. “Teknoloji hafızanın katili haline geldi” diyen Akıncı, “Kişilerin aklıyla yapması gereken işleri, bu cihazları kullanarak yapmaları sebebiyle, insan beyni bu alandaki fonksiyonlarını kaybetmeye başladı. Beynimizin bir çok faaliyetini bu akıllı cihazlara terk ettik. Çalışmayan kas nasıl zayıflarsa, beynin de bazı bölümlerinin fonksiyonları zayıflamaya başladı. Bunların içinde günlük hayatımızı en fazla etkileyenleri hafıza, dikkat ve odaklanma var” dedi.

ALZHEIMER DA ARTTI

Önceki yıllarda bilimin açıkladığı odaklanma süresinin 20-30 dakika olduğunu ancak son yıllarda bunun 4 dakikaya indiğini belirten Akıncı, “Kitap, gazete, dergi gibi durağan şeylere odaklanma düzeyi düştü. Çünkü artık internette yazılara bakarken ön planda sağda solda dönen hareketli şekilleri görüyoruz. Televizyonda da durum aynı. Beyni hareketli görüntülere alıştırırsanız durağan görüntüler sıkıcı hale gelir. Onun için ciddi bir dikkat eksikliği meydana geldi” dedi.

Unutkanlığın da önemli bir problem haline geldiğini ifade eden Akıncı, bilimsel çalışmalara göre Alzheimer riskinin son 10 yılda yüzde 720 oranında arttığını belirterek, “Beynin hatırlamaya yönelik bölümlerini kullanmıyoruz. Örneğin eskiden telefon numaralarını hafızamızda tutardık. Şimdi hiçbir şey ezberleyemez hale geldik. Yol tarifini bile navigasyon cihazına yaptırıyoruz.  Beynimizi az kullanarak sadece odaklanma ve hatırlama konusunda değil, doğru karar verme ve iradeli olma konusunda da problemler yaşanıyor” diye konuştu.

HAFIZA PROGRAMLARI

Uzman Psikolog Zafer Akıncı, hafıza programlarını en çok öğrenciler, tıp doktorları, mali müşavirler ve aktif olarak iş hayatının içinde bulunan kişilerin tercih ettiğini söyledi.

Her gün 1 telefon numarası 5 yeni kelime ezberleyin!

Beynin bütün fonksiyonlarının yeniden kullanılabilir hale getirilebileceğini söyleyen Zafer Akıncı, bununla ilgili şu önerilerde bulundu:

> Beyin fonksiyonlarını destekleyen vitaminleri içeren besin gruplarını daha fazla tüketin. Gerekirse doktorunuza sorarak vitamin alın.
> Her gün 1 telefon numarası ezberleyin.
> Her gün beğendiğiniz bir yabancı dilden 5 kelime ezberleyin

Kitap okurken, geri dönerek okuduğunuz bölümleri hatırlamaya çalışın


Son yıllarda bütün dünyada hafızayı ve dikkati geliştiren programların kullanılmaya başlandığını hatırlatan Zafer Akıncı, “Kişinin zihinsel kabiliyetlerini ve yeteneklerini geliştirerek, daha verimli hale getirebilirsiniz. Biz de böyle bir program geliştirdik. IQ Up adı verilen bu test, hangi beyin fonksiyonlarınızı ne kadar kullanabildiğinizi belirliyor. Daha sonra 60 derslik egzersizle, zayıf olan fonksiyonlar geliştiriliyor. Bu programın bilimsel sonuçlarını Bolu İzzet Baysal Üniversitesi'yle birlikte 201 öğrenci üzerinde yaptığımız çalışma ile değerlendirdik. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi psikologlarının sağlıklı çocukların üzerine yaptığı çalışmada IQ Up programına giren çocukları dikkat ve hatırlama düzeyleri incelendi. Programın dikkat fonksiyonlarını yüzde 33.39 artırdığı, hafızayı yüzde 43.07, muhakeme kabiliyetini ise 17.34 oranında geliştirdiği bilimsel olarak belgelendi. Bu çalışmanın sonuçları Cambridge Üniversitesi'nin bilimsel yayınında yer aldı. Aynı zamanda Uluslararası Nöropsikiyatri Kongresi'nde sunuldu” dedi.