Akın İpek’in 120 milyon sterlini dondurulacak

Bakanlar Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans sağladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Koza-İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı firari Akın İpek’in İngiltere’de bulunan 120 milyon sterlinlik mal varlığının dondurulması için karar alacak

Akın İpek’in 120 milyon sterlini dondurulacak
Yeni Asır'dan Yüksel Temel'in haberine göre Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans sağladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Koza-İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı firari Akın İpek'in yurt dışındaki mal varlığı Bakanlar Kurulu gündemine geliyor. Bakanlar Kurulu, İpek'in İngiltere'de bulunan 120 milyon sterlinlik mal varlığının dondurulması için "Terörün Finansmanı Kanunu" kapsamında karar alacak. Karar, Dışişleri Bakanlığı üzerinden İngiltere'ye iletilerek İpek'in mal varlığının kalıcı olarak dondurulması sağlanacak.

Yasa dışı işlemler tespit edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "FETÖ yöneticisi olmak, terörizmi finanse etmek, terör örgütü propagandası yapmak ve zimmet" iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Koza-İpek Grubu'nun hesapları mercek altına alınmıştı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Emniyet, hesaplarda olağandışı kazanç ve para hareketleri belirlemişti. Ayrıca FETÖ'ye para aktarmak için yurt dışında paravan ve şemsiye şirketlerin kurulduğu, gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı tespit edilmişti.

İngiltere 'geçici' dondurmuştu

Kara para akladığı iddia edilen Akın İpek ve ailesinin mal varlığı İngiltere'de de incelemeye alınmıştı. Re'sen harekete geçen Birleşik Krallık Mali İstihbarat Birimi, İngiltere'deki bütün bankalara yazı göndererek, Akın İpek ve aile fertlerine ait banka hesaplarının dondurulmasını istedi. Bu yazı üzerine İpek ve ailesinin İngiltere'deki mal varlığı, "Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanına Yönelik" olduğu gerekçesiyle "idari" olarak geçici süre donduruldu. Kararın "adli" uygulamaya dönüşebilmesi için de Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki günlerde MASAK'tan gönderilen talebi gündemine alacağı, mal varlığının dondurulmasına ilişkin gerekçelerin yer alacağı kararın da Dışişleri Bakanlığı üzerinden İngiliz makamlarına iletileceği ifade edildi. Kararın iletilmesinin ardından İngiliz yetkililerin İpek ailesi hesapları ile şirket hesaplarındaki mal varlığını 'kalıcı' olarak dondurması bekleniyor. MASAK raporunda İpek ailesine ait İngiltere ve Lüksemburg'daki banka hesaplarında 120 milyon sterlin olduğunu belirtildi. Bunun 60 milyon sterlini İpek'in İngiltere'de kurduğu Koza Ltd. Şirketi'ne ait.