Akraba evliliğinin acı sonucu!...

Muş'un Malazgirt İlçesinde Nuriye ve Mehmet Sait Keşli çiftinin 13 çocuğu süt ve daimi dişlerde erken kayıplara yol açan Papillon Lefevre sendromuna yakalandı.

Akraba evliliğinin acı sonucu!...

Malazgirt'in Karakoç Köyünde çobanlık yapan Nuriye (40) ve Mehmet Sait Keşli (45) çiftinin 13 çocuğunda süt ve daimi dişlerde erken kayıplara yol açan Papillon Lefevre sendromu (PLS) bulunuyor. Akraba evliliği kurbanı olan, yaşları 6 aylık ile 26 arasında değişen 13 kardeş diş sorunu yaşıyor. Kardeşlerden Muhbet (26), Hazal (24), İhsan (23), Nimet (19), Aslı (18), Fatma (15), Naime Keşli'nin (7) ağzında hiç dişi yok. Kerem (20), Emin (12), Mehmet (6), Ömer (3), Tarık'ın (2) ise dişlerinden bir bölümü dükülmüş. Aile, 6 aylık olan Mülkiye için de aynı endişeyi taşıyor.

NEDENİ AKRABA EVLİLİĞİ

Baba Mehmet Sait Keşli eşinin dayısının kızı olduğunu, çocuklarının akraba evliliği nedeniyle bu hastalığa yakalandıklarını düşündüğünü söyledi. Çocuklarının utandığı için dışarı çıkamadığını, kızlarının da bu yüzden evlenemediğini anlatan Mehmet Sait Keşli "Çocuklarım çorba ve sulu yemek dışında birşey yiyemiyor. Onların çaresiz hallerini görünce çok üzülüyorum. Şimdiki aklım olsaydı akraba evliliği yapmazdım. Çocuklarımın dişlerini yaptıracak maddi durumum da yok" dedi.

TÜMÜNÜN TEDAVİ MALİYETİ 210 BİN LİRA

Ailenin üniversiteli dişsiz çocuğu Ankara Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü 3'üncü sınıf öğrecisi İhsan Keşli ise şunları anlattı:

"Üniversiteye başladığım günden beri kliniklerden çıkmıyorum. Bu hastalığına çare bulmaya çalışıyorum. Diş hekimleri implant yapılması gerektiğini, böylelikle kalıcı bir diş protezine sahip olabileceğimi söylediler. Damak erimesi de olduğu için bacağımdan alınan kemikle çene kemiği yapıldı. Ancak implantın maliyeti 30 bin lira. 7 kardeş toplam 210 bin lira eder. En büyük isteğimiz hayırsever vatandaşların bize yardım etmesi."

MEHMET AYDIN