Alaçatı S.O.S veriyor!

Alaçatı 2020 Platformu’nun araştırmasında, Çeşme’deki turizm cennetinin risk altında bulunduğu; çarpık yapılaşma, gürültü ve işletme kalitesinin Alaçatı’nın geleceğini tehdit ettiği ortaya çıktı.

Alaçatı S.O.S veriyor!
Yeni Asır'da yer alan habere göre İzmir Çeşme'de Alaçatı 2020 Platformu'nun yaptırdığı yaşam kalitesini artıracak alanların belirlenmesine yönelik araştırma; çarpık yapılaşma, gürültü ve işletmelerin hizmet kalitesi yönünden Alaçatı'nın geleceğini tehdit ettiğini ortaya çıkardı. Alaçatı 2020 Platformu, 2011'de yaptırdığı araştırmanın ardından bağımsız bir araştırma şirketine 2016 yılı için Alaçatı Stratejik Algı Takip Araştırması yaptırdı. Araştırma sonuçlarını açıklamak üzere düzenlenen toplantıya çok sayıda turizmci katıldı.

İşletmelere iyileştirme şart

Alaçatı'da yaşam kalitesini artıracak alanların belirlenmesini amaçlayan araştırmanın, 63 işletme, 37 ilçe sakini ve 86 ziyaretçi ile görüşülerek hazırlandığını kaydeden platform sözcüleri, ilçenin tarihi dokusu, sokakları, taş evleri, huzurlu ve sakin havası, plajlar, sörf, deniz ve yerel lezzetlerinin öne çıktığını vurguladı. İşletmelerde sunulan hizmetlerin ödenen paraya değmemesi, işletmelerdeki insan kaynaklarının eğitim ve donanım açısından yeterli olmaması, işletmelerin geç saatlere kadar yüksek sesli müzik yapmaları, plajlarda, restoran, cafe bar ve marinalardan alınan hizmetlerin ödenen paraya değmemesi görüşlerinin de öne çıktığı araştırmada, işletmelerin iyileştirme önlemleri almaları gerektiği uyarısında bulunuldu.

Altyapısı yetersiz

Araştırmada Alaçatı altyapısının yetersizliğine dikkat çekilerek, hibrit ve elektrikli araçların tercih edilmesi, ücretsiz shuttle hizmeti olması, temizlik, çevre düzenlemesi ve parklara turistik bir görünüm kazandırılması ve yeterli otoparkın bulunması önerildi.Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu, "Burada yaşayanlar, yerel ve idari yönetim kollektif çalışarak sorunlar aşılabilir. Araştırma sonuçları iç açıcı değil ama her şey bitmedi. İdarecilerle birlikte sorunun üzerine gitmek durumundayız" dedi.