Allame: "Çukur dizisinin sıkı takipçisiyim"

Türkçe rapin iddialı ismi Allame sezonun en çok izlenilen dizisi 'Çukur’a "Kısır Döngü" şarkısını hazırladı.

Allame: "Çukur dizisinin sıkı takipçisiyim"
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in röportajı ...

Hip hop hayatınıza ne zaman ve nasıl girdi?


Çocukluğumdan beri rap müzik dinliyorum. 9-10 yaşlarındaydım ve o dönem evde ne çalarsa onu dinliyordum, pek seçme şansım yoktu. Benden on on iki yaş büyük iki abim var ve genelde dönemin popüler şarkılarını dinliyorlardı. Dolayısıyla hem arabesk hem de rap müzik yoğun olarak dinlediklerim arasındaydı. 95-96 yıllarında ilk kez Türkçe sözlü rap müzikle tanıştım Cartelle akabinde Karakan ve Erci-e.

İlk kez hangi rapçiyi dinlemiş ve ne hissetmiştiniz?

İlk Amerikalı birkaç rap sanatçısını duydum ama dinlediğimin tam olarak ne olduğundan emin değildim sanırım sağlamasını Cartelle yaptım ve ilk Türkçe sözlü rap duyduğumda çok heyecanlanmıştım.

Son single’ınız Sevilmiyor’u Sony Music ve Basemode Records etiketiyle dinleyicilerle buluşturdunuz. Hikâyesini anlatır mısınız?

Sevilmiyor, serbest atış projesi kapsamında ortaya çıkmış ortak bir iş. Altyapısı buggy’ye, sözleri bana ait. Tamamıyla spontane gelişen ama içerik olarak kendimi iyi ifade ettiğimi düşündüğüm bir iş oldu.

GECELERİ SÖZ YAZARIM

Sizin için yazmanın bir anı, saati var mıdır? İlham geceleri mi, gündüzleri mi geliyor?


Açıkçası anlam bütünlüğü yakalamak yazmak istediğiniz konuya olan inancınızla ilgili bir durum. Rap sanatçıları şarkı yazma sürecini asla bir mesai gibi görmez, en azından benim için öyle. Sizi içten içe kemiren ya da heyecanlandıran veya bambaşka hisler uyandıran bir durumu olabildiğince içten bir şekilde kâğıda dökersiniz ve bu sürecin zamanı yoktur. Her an bir şeyler karalayabilirsiniz ama nasıl oluyorsa ben genelde gece söz yazarım herhalde duygusal olarak en rahatladığım zaman dilimi olduğundandır.

Çukur dizisini izliyor muydunuz? Kısır Döngü şarkısının ortaya çıkma sürecinden bahseder misiniz?

Dizinin sıkı bir takipçisiyim, her hafta ekran başında oluyorum ve takipçisi olduğum bir yapıma şarkı yapmak çifte heyecan verici bir şey oldu. Garip bir duyguydu. Şarkının üretim süreci çok hızlı gelişti sanki aklımda hazır bir metin var ve onu kâğıda döküyor gibiydim ve bana şarkıyı yazdıran bir diğer sebep de dizideki Vartolu karakteri kesinlikle.

Allame’nin anlamı nedir?

Bu işe ilk başladığım zamanlar her rapçi gibi bir takma adım olmalıydı o dönem sözlükten bulduğum bir isim. Allame; Ulema, Alim anlamına geliyor.

Müziğinizle dinleyicilere asıl anlatmak istediğiniz nedir?

Kendimi tam anlamıyla tanımaya ve varoluşumu anlamlandırmaya çalışıyorum aslında tek gayem bu. Beni dinleyenler de kendilerinden bir parça bulacaktır elbette.

YENİ ALBÜM YOLDA

Albüm kapak fotoğraflarınızı da mı kendiniz çiziyorsunuz?


Evet, Anadolu üniversitesi çizgi film bölümü mezunuyum. Resim illüstrasyon gibi işlerle hem akademik olarak hem de bireysel manada uzun zamandır uğraşıyorum. Şarkılarımı yine kendi fikrimden görsellerle güçlendirmek keyifli oluyor.

Sizi dinleyenleri bekleyen sürprizler var mı?

Yeni bir albüm hazırlığındayım, koltuğunuza yaslanın ve 10’dan geri sayın (gülüyor).
Konular Röportaj