Almanya'da teröre karşı ‘radikal’ güvenlik reformu

Almanya’da Şansölye Angela Merkel’in partisi CDU, terör saldırılarının ardından çarşaf yasağı ve çifte vatandaşlığın kaldırılması gibi adımlar atmaya hazırlanıyor. Camiilere de yurtdışından gelen maddi destekler de kesilecek.

Almanya'da ‘radikal’ reform
Milliyet'te yer alan habere göre Almanya’da, iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU), ülkeden yaşanan son terör olaylarının ardından yeni bir güvenlik yasası hazırlıyor. RedaktionsNetzwerk medya kuruluşunun haberine göre, iki partiye mensup eyalet içişleri bakanlarının ortaklaşa hazırladığı taslak, çarşaf yasağı ve çifte vatandaşlık hakkının iptal edilmesi  gibi öneriler içeriyor.

Konuyla ilgili bugün bir açıklama yapacağı belirtilen Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in suça karışan yabancıların sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırılması ve doktorların hastalara ilişkin verileri güvenlik birimleriyle paylaşmasının teşviki gibi önlemleri açıklaması bekleniyor.

Köln mitingine tepki

Almanya’nın Köln kentinde 31 Temmuz’da darbe karşıtı miting düzenlenip, Türkiye ilgili bir konunun Almanya’da büyük çaplı bir eyleme dönüşmesi konusunda da önlemler alınacağı ifade ediliyor. Habere göre, içişleri bakanları uyumu engellediği öne sürülen çifte vatandaşlığı, yabancı ülkelerin politikalarının Almanya’ya sirayet etmesini engellemek için kaldırmaya hazırlanıyorlar. Çifte vatandaşlık hakkı, Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder döneminde, Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller koalisyonu tarafından getirilmişti.

Camiler mercek altında

İçişleri Bakanlarının 18-19 Ağustos tarihlerinde ‘Berlin Açıklaması’ adıyla kamuoyu ile paylaşmaya hazırlandıkları belirtilen taslak metinde, ülke içindeki polis sayısının artırılmasına yönelik de değişikler bulunuyor. Buna göre, 2020 yılına kadar 15 bin polisin daha göreve başlaması öngörülüyor. Polislerin uzun namlulu silahlar ve vücut kameralarıyla güvenliği sağlaması isteniyor.

Hazırlanan taslakla, ülkedeki cami ve dini derneklerin yabancı ülkeler tarafından finanse edilmesinin de önüne geçilmesi planlanıyor. Ülkedeki cami ve dini dernekler, ağırlıklı olarak Türkiye ve Suudi Arabistan tarafından finanse ediliyor. Halkı kin ve düşmanlığa sürükleyen yabancı ülke vatandaşlarının hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi de taslak metnindeki konu başlıkları arasında.

Alman basının duyurduğu güvenlik paketinin 2017’deki genel seçimlerden önce meclisten geçirilmesi öngörülüyor.