Almanya'dan 'Türkiye' açıklaması

Türk bakanların Almanya'da konuşma yapacağı etkinliklerin iptal edilmesine Türkiye sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün "Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz" dedi.

Almanya'dan 'Türkiye' açıklaması
Hürriyet'in haberine göre sözcü Steffen Seibert, "sakin ve soğukkanlı kalınması gerektiğini" söyledi. Seibert, "Almanya ve Türkiye gereksiz eleştirilerden kaçınmalı" ifadesini kullandı.

Türk bakanların Almanya'da konuşmasına izin verilmemesini Nazi dönemi uygulamalarına benzeten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine de yorum getiren Seibert; bu tarz kıyaslamaların sadece "Nazilerin işlediği insanlık suçlarının önemini azalttığını" savundu. Seibert, Alman hükümetinin, bu benzetmeyi "şiddetle reddettiğini" belirtti.

Almanya'da Türk bakanların konuşacağı etkinliklerin iptal edilmesinin Ankara-Berlin ilişkilerinde yarattığı gerilimin ardından dün akşam ilk kez bir Türk bakan bu ülkede konuşma yapmıştı.

Köln'de AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Almanya'da bu dost vatanda, bu dost ülkede milyonlarca Türk vatandaşımız var. Burada AK Partimizin Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezinin yaptığı çalışmalardan birini yapıyoruz. Hakkımız olan bir faaliyeti yerine getiriyoruz" dedi.

Söz konusu etkinlik daha önce iki kez iptal edilmişti. Ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Almanya'nın Gaggenau kentinde konuşma yapacağı toplantı da Alman belediyesi tarafından iptal edilmiş ve bunun üzerine Bozdağ bu ülkeye gitmekten vazgeçmişti. Bozdağ, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yapacağı görüşmeyi de iptal etmişti.

“GÖREVİMİZ İLİŞKİLERİ YENİDEN NORMALLEŞTİRMEK”

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, görevinin Türkiye ile ilişkileri yeniden normalleştirmek olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Gabriel, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin "Türkiye ile ilişkiyi şu an nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Gabriel, "Olağanüstü gergin bir ilişki var. Bizim görevimiz bunu yeniden normalleştirmek" yanıtını verdi.

Alman Bakan, herkesin ilişkilerde normalleşmenin sağlanması için kendi üzerine düşeni yapacağına inandığını kaydetti. Yabancı ülkelerden siyasetçilerin Almanya'daki kendi yurttaşlarına yönelik seçim kampanyası yürütmesi hakkında Avrupa düzeyinde bir çözüm bulunup bulunamayacağı konusunu da değerlendiren Gabriel, "Her ülkenin kendi görüşü var. Almanya’da da açık bir yasal durum mevcut" şeklinde konuştu.