Altuğ Yücel: "Karaktersiz bir sesim var!"

'Bizans Kralı Klitor' karakterine hayat veren oyuncu, üç yıldır nefes terapistliğinin yanı sıra birçok reklam filminde sesiyle de milyonlarca kişinin hafızasına yer ediyor: "İyi ki tanımıyorlar, karaktersiz bir sesim var. O yüzden çok mutluyum."

Altuğ Yücel: "Karaktersiz bir sesim var!"
Altuğ Yücel'in Akşam'da yayınlanan röportajı...

- Bizans Oyunları nasıl bir film oldu?


Eğlenceli bir film oldu. Absürt mizah eskiden hiç kullanılmazdı. Son zamanlarda televizyonlarda bazen de dizilerde kullanılıyor ama sinemada çok kullanılan bir tarz değil. Bunu güzel kullanan, eli yüzü düzgün eğlenceli bir film oldu.

- Nasıl geçti çekimler eğlendiniz mi çekerken?

Çekimler hiçbir zaman güzel geçmez, güzel geçti diyene inanmam. ‘Çekerken çok eğlendik’ gibi laflar tek kelimeyle yalandır. Öyle olsa o işlemin adı çekim olur mu? Çile çekiyoruz tabii eğlendiğin oluyor ama kamera çalıştığı an beş kere tekrar yaparsın beşinde eğlenirsin, geriye kalır 14 saat. Set ortamı biraz sıkıntılıdır. Çoğu beklemekle geçer. Üç saat bekliyorsun 12 saniye bir şey çekiliyor.

- Gani Bey’le çalışmak nasıldı?

Gani Müjde ile çalışmak keyifli. Bizim tanışıklığımız sinema televizyon enstitüsünden mezun olma filminden oyunculuk yapmamla başladı. 1984 ya da daha eskiydi. Ben o zamanlar inşaat okuyordum sonra sinema enstitüsüne girdim. İlk oyuncusu bendim diyebilirim. Birlikte tiyatroda da çalıştık. Sonra uzun zaman karşılaşmadık.

- Film teklifine evet demenizde arkadaşlığınız mı etkili oldu?

Gani’nin yaptığı işlerdeki başarısı belli diziler ve filmleriyle ortada. Bu da üzerine kaymaklı kadayıf oldu. Sette zor değildir. Gerilimi dışarıya belli etmeyen çok yumuşak tarzlı bir insan. Ben olsam o kadar yumuşak olamam sette.

GİŞE BAŞARISI YAPIMCININ İŞİ

- Rolünüz sizi tatmin etti diyebilir miyiz?


Neredeyse hiç oynamadım diyeceğim kadar dizide rol aldım. 7-8 tane vardır ama çok az sinema filminde oldum. Olduğu zaman içime sinen bir projeye ‘evet’ demem beni tatmin ediyor

- Filmin gişedeki başarısı sizi mutlu etti mi?

Onlar yapımcının işi, filmin fazla gişe yapıyor olmasına oyuncular özel anlaşması yoksa payına bir şey düşmüyor. Çok seyredilen bir filmin oyuncusu olma keyfi var. Bu filmi 50 bin kişi seyretse de 5 milyon kişi seyretse de maddi açıdan benim için değişen bir şey olmayacak.

- Kullanılan argo ve küfürler için neler söylemek istersiniz?

Fazla mı az mı bilmiyorum? Aslında yerinde mi değil mi diye sormak lazım? Bana güzel gelen arkadaşıma hoş gelmeyebilir. Bu argo için de geçerli. Beraber de seyrettim bir sürü arkadaşımla kimse rahatsız olmamış. Küfürsüz de komedi olabilir. Küfür risklidir ancak bir espri yapıp hiç güldürmemektense yüzde 50’sinin güleceği garantisi olan küfrü koymak daha garanti gelir. Biraz işin kolayına kaçılıyor.

- Son yıllarda toplumun tercihleri mi değişti sizce?

Biraz daha rahatladık insan ilişkilerinde. Günlük hayatımızdaki konuşmalar da bu şekilde olmaya başladı. 40 sene önce insanların kullanmadığı argo kelimeleri daha rahat kullanır hale geldik, daha gevşedik. Rahatlamanın da abartılı tarafına kaçıp enseye tokat gelme riski de vardır. Bütün dünyada gelişen ilişkilerde açık olma, maskeli olmama durumu var. Maskeyi çıkaracağım diye donu da çıkarmanın lüzumu yok.

- Dışarıda sesinizden sizi tanıyıp çıkaranlar oluyor mu?

Benim için acı olan tarafı tanımıyorlar. Güzel olan tarafı ne güzel ki tanımıyorlar. Çünkü o gizem bozulmuyor. Reklam seslendirirken çok karakteristik sesiniz olursa çok sınırlanır, aynı kuşakta ikinci bir markaya konuşamazsınız. Bir reklam kuşağında dört reklamda geçerim siz anlamazsınız. Karaktersiz bir sesim var. O yüzden mutluyum.

"DOĞRU NEFESLE İLAÇ KULLANMIYORUM"

- Doğru nefesle hayatınızda neler değişti?


Nefes alışına bakarak bir insanın kabaca karakteristik yapısını söyleyebiliriz. Nefesi içine çekme biçiminiz sizin hayattan gelen şeyleri nasıl aldığınızı gösterir. İçinize iyi nefes çekmiyorsanız hayatta birçok fırsat kaçırıyor.  Parmak izi gibi nefes alışı o insan için bilgi veriyor. Bir dönem uyku ilacı almadan uyuyamıyordum. Dört yıldır ilaç kullanmıyorum.

- Dizilerle aranız nasıldır, oturup izler misiniz?

Cazip teklif gelirse belki de keyif alacağım işte oynamak isterim. Ben biraz senaryo konusunda farklı bakıyorum. Aslında senaryo basit bir iş. Dramatik yapıyı iyi bilirim. Hiçbir şey seyretmiyorum uzun zamandır. Uzun şeylerden hoşlanmayan adamım nasıl dizi seyredeyim? 12 saniyesinde bitmesi gereken şey 3 dakika devam ediyorsa seyredemiyorum.
Konular Röportaj