Aman 'dayınızı' etiketlemeyin!..

Sosyal paylaşım sitesinde etiketlediğiniz bir akrabanızın bilgilerinden yola çıkan hırsızlar, kredi kartı şifrenize ulaşabiliyor. BTK, “Dayınızı ve dayınızın oğlunu etiketlerken anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız?” uyarısında bulundu.

Aman 'dayınızı' etiketlemeyin!..
Yeni Asır'da yer alan habere göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 'Şifre güvenliği' başlıklı bir uyarı yazısı yayımladı. Sosyal ağ, e-posta ya da kredi kartı hesapları gibi yerlerde şifrelerin genelde basit ve aynı olduğu belirtilen yazıda, bu konuda da uyarılarda bulunuldu. İhtimallerin önemine değinilen açıklamada, "Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, internet ortamında '123456' şifre kombinasyonunda birçok internet kullanıcısının internet aktivitelerini yürüttüğü ortaya çıkmıştır. İnsanlar artık bir çok kişisel bilgisini rahatlıkla doğrudan veya dolaylı yönden internette paylaşabiliyor" ifadelerine yer verildi.

DAYINIZI ETİKETLEMEYİN

BTK, iyi niyetle yapılan bir facebook paylaşımının bile siber hırsızlara imkan sağladığına dikkat çekti. Açıklamada, "Dayınızı ve dayınızın oğlunu Facebook'ta etiketlediğinizi düşünün. Listenizde 500 arkadaşınız varsa bu 500 arkadaşınızla da anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız? Hatta Facebook'ta gizlilik ayarlarınızı yapmadıysanız bütün internet coğrafyasına bu bilgileri paylaştığınızın farkında mısınız?" denildi.

ŞİFRE TAHMİNİ DE BÖYLE

Çok uğraşmadan bankacılık işlemlerinde kullanılan çok kritik bir bilginin cevabına ulaşıldığı kaydedilen uyarı yazısında, "Doğrudan paylaşmadığınızı düşündüğünüz bir kişisel bilginize ulaştık. İşte şifre tahmini de böyledir. Basit şifrelerinizi sizi tanımadan bile birtakım kişisel bilgileriniz aracılığıyla tahmin etmek, deneme-yanılma yapmak çok da zor değil. Hele bir de kötü amaçlı kişiler tarafından şifrelerinizin ele geçirilip hesaplarınızın çalınması durumunda başınıza gelebilecekleri tahmin edebiliyor musunuz? Zor (tahmin edilmesi güç) şifreler belirleseniz bile internette farklı hesaplar için aynı şifreler belirlemeniz, büyük bir güvenlik açıklığıdır. Çünkü bu şifrenizin zor olsa da kırılması durumunda birden fazla hesabınız kötü amaçlı kişilerin eline geçmiş olacaktır" ifadelerine yer verildi.

NASIL ŞİFRE SEÇMELİYİZ?

BTK uzmanları, kredi kartı ya da internet şifresinin belirlenmesinde şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Şifreleriniz en az 8 karakter olmalı. Özel karakterler içermeli (@#$%^&). Şifreleriniz hem küçük hem büyük karakter içermeli (v,V). Yaygın kullanımlar (123,abc) doğum tarihiniz, kullanıcı adınız ya da diğer kişisel bilgilerinizi içeren bir şifreniz olmamalı. Bütün hesaplarınız için farklı şifreler belirlemelisiniz."