Amerika'dan tezkereye ilk yorum!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki: "Türk askeri eylemine yetki veren parlamento oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz"

Amerika'dan tezkereye ilk yorum!
Milliyet'in haberine göre ABD yönetimi, Irak ve Suriye'deki terörist  örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören  Başbakanlık Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin memnuniyetle  karşılandığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde  konunun sorulması üzerine, "Türkiye ile yakın diyalog halindeyiz. Türk askeri  eylemine yetki veren parlamento oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. IŞİD'in  Irak ve Suriye'de oluşturduğu tehdide karşı koymak için işbirliğimizi nasıl  geliştireceğimiz noktasında Türk yetkililerle çok sayıda üst düzey görüşmelerimiz  oldu. Bunlar devam edecek ve bu işbirliğini güçlendirmeyi arzuluyoruz" diye  konuştu.

Psaki, ABD Başkanı'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel  temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı  Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün, Irak, Brüksel, Amman ve Kahire  ziyaretlerinin ardından Türkiye'ye geçeceğini belirterek, "Burada, onların (Türkler'in), yabancı savaşçılardan kaynaklı tehditlerle mücadele dahil,  uluslararası koalisyona potansiyel katkıları hakkında Türk askeri ve siyasi  liderlerle görüşecekler. Türkiye'de ayrıca, Suriyeli muhalefet liderleriyle  biraraya gelerek, IŞİD'e karşı mücadeledeki cesur çabalarına devam eden  desteğimizi teyit edecek ve bu çabaları desteklemenin en iyi yolları hakkındaki  diyaloğumuzu sürdürecekler" diye konuştu.

Türk liderlerin koalisyonda önemli bir rol oynamak istediklerini belirttiklerini ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Psaki, Türkiye'nin terörle mücadelede önemli bir partner, NATO'da önemli bir müttefik olduğunu bildirdi. Psaki, "Diplomatlarının rehin olması nedeniyle önceki  haftalardaki hassasiyetlerini biliyoruz. Şimdi daha ileri yönelmeye hazırız.  Onlar da aktif bir partner olmak istediklerini söylediler" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bu krizin etkilerini doğrudan hissettiğine işaret eden  Psaki, "Özellikle tezkerenin kabul edilmesi sonrasında Türkler'in şu anda  yapmasını arzu ettiğiniz özel birşey var mı?" sorusu üzerine, tezkerenin "geniş  bir yetki" sağladığını ifade ederek, "Şu anda içinde bulunduğumuz aşama, onların  özellikle ne rol oynayacağını görüşme üzerine" dedi.

General Allen ve Büyükelçi McGurk'ün Türkiye ziyaretini neden turun  sonuna aldığı şeklindeki bir soru üzerine Psaki, "Bazen muhataplarınızın takvimine göre çalışırsınız. Elbette bu ziyaret üzerinde bir süredir çalışılıyordu ve ziyareti beklemeden önümüzdeki günlerde de Türkiye ile temasta  olacağız. Hem sahadaki hem de Washington üst düzey yetkilileri kanalıyla temasta kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.