Amerikan polisi dehşet saçıyor!..

Washington Post’un araştırmasına göre, ABD’de polis beş ayda 385 kişiyi öldürdü. Bu rakam, FBI’ın tuttuğu kaydın iki katı. Bu oranın devam etmesi durumunda bir yılda 1000 kişi polis tarafından öldürülmüş olacak...

Amerikan polisi dehşet saçıyor!..
Milliyet'te yer alan Washington Post gazetesinin araştırmasına göre, bu yılın ilk beş ayında ABD polisi toplamda 385 kişiyi öldürdü. Bu rakam, ABD’de her gün ortalama iki kişinin polis tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor. Washington Post, bu rakamın geçen on yıl boyunca federal kurumların tuttuğu kayıtlarda ortaya çıkan sayının iki katı olduğunu vurguladı.

ABD’de son dönemde özellikle de silahsız siyahi gençlerin beyaz polisler tarafından öldürüldüğü vakalar Ferguson ve Baltimore gibi yerlerde isyana neden olmuş, polisin kullandığı orantısız gücü ve emniyet teşkilatındaki ırkçılığa yönelik tartışma başlatmıştı.

Federal rakamlar eksik

FBI’a göre, geçtiğimiz 10 yıl boyunca yılda 400 kişi ölüyordu. Bu da gün başına 1.1 ölüm anlamına geliyor. Ancak Washington Post’un araştırmasında bu rakam, her gün 2.6 ölüm olarak ortaya çıkıyor.

Gazeteye göre, bu şekilde devam etmesi durumunda yıl sonunda ABD’de 1000 kişi polis tarafından öldürülmüş olacak. Washington Post, ölümlere ilişkin federal kayıtların “eksik” olduğunu vurguluyor. Bu durumun, eyalet bazındaki polis teşkilatlarının vurulma olaylarını federal yetkililere bildirmesinin “zorunlu olmamasından” kaynaklanıyor olabileceği aktarıldı.

Siyahilerde 3 kat fazla

Haberde, polis tarafından öldürülen kişilerin yarısının beyaz, diğer yarısının bir azınlığa mensup olduğu aktarıldı. Silah taşımayan kurbanların üçte ikisi ise siyahi ya da Hispanik. Siyahların öldürülme oranı, beyazlar ya da diğer azınlıkların üç katı olarak ortaya çıkarken, kurbanların yaş aralığının 16-83 olduğu aktarıldı. Habere göre, öldürülenlerin yüzde 80’inde “potansiyel olarak ölümcül bir alet” bulunduğu rapor edilmiş. Ayrıca öldürülen kişilerin 92’sinin zihinsel hastalığa sahip olduğu belirtilmiş.

Polis sorumlu olmalı

ABD’de polisin kendi ya da başkalarının hayatını tehdit altında gördüğü durumlarda ölümcül güce başvurma yetkisi bulunuyor. Washington Post’a göre, 385 ölüm olayında yalnızca üç polis hüküm giymiş. Gazeteye konuşan mevcut ve emekli emniyet müdürleri, polislerin ölümlerin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi. Emniyet müdürleri, birçok ölümün yanlış politikalardan kaynaklandığını aktardı.

Emniyet teşkilatını geliştirmeye yönelik faaliyetler yürüten Police Foundation (Polis Vakfı) adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Jim Bueermann, “Ölüm oranlarına yönelik bilgileri doğru şekilde izleyemezsek, polislerin ateş açması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısını da azaltamayız” dedi.