Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini düzenleyen 11. maddesine 341 kabul, 134 ret oyu verildi.

Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi kabul edildi
Milliyet'te yer alan habere göre TBMM Genel Kurulunda, teklifin 11. maddesinin gizli oylamasına 483  milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 1 oy çekimser  sayıldı, 5 oy boş, 2 oy geçersiz çıktı.

Teklifin 11. maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile  cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM  genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve  cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve  başlamasına kadar devam edecek.

Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, 11. maddenin oylanması ve sonucunun  açıklanmasının ardından bugün saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere birleşimi kapattı.

9. ve 10. madde 343 ‘evet’le geçti

Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğunu düzenleyen 9. madde ve Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanı’na vekalet ve bakanlar ile ilgili 10. madde 343 evet oyuyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda “Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu”nu düzenleyen 9. maddesinin görüşmeleri “olaysız” geçti. Yapılan gizli oylamada 485 milletvekili oy kullandı. Sonuç, kabul 343 oy, ret 137 oy, geçersiz 2 oy, boş 3 oy olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanı’na vekalet ve bakanlar ile ilgili 10. madde de 343 oyla kabul edildi. 9. madde üzerinde konuşan MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, Anayasa Komisyonunda MHP’nin önerilerinin dikkate alındığını belirterek, komisyon üyelerine teşekkür etti. Adan, “Türkiye’de iki yüzlü demokrasi anlayışı var. Buna öncülük yapanlar, kendilerini gözden geçirmeliler” diye konuştu.

‘Feshetme yetkisi yok’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin bugüne kadar darbe anayasaları ile yönetildiğini anlatırken, ilk defa şu anda halk nezdinde bir anayasa yapılacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı’nın ya da Meclis’in seçimleri yenilenmesine ilişkin düzenlemenin fesih olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Yazıcı, bu durumun teklifin hiçbir yerinde yazmadığını vurguladı.

Yazıcı, “Anayasada seçimlerin feshi değil, yenilenmesi söz konusudur. Cumhurbaşkanı’na da Meclisi feshetme yetkisi verilmemiştir” dedi. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, farklı görüşlere sahip olmanın toplumsal ayrışma ya da kutuşlaşma anlamı taşımadığını ve bu yöndeki iddialara katılmadığını söyledi.

‘Halel getirmez’

Cumhurbaşkanı’nın parti üyeliğine ilişkin ise Yılmaz, “Bir devlet başkanının bir partiye üye olması, tarafsızlığına halel getirmez” dedi.

Fransa’yı örnek gösteren Yılmaz, Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda parti başkanı olduğunu belirterek, orada kimsenin bir rahatsızlıktan bahsetmediğini kaydetti. Daha önce “vatana ihanet” suçu hariç Cumhurbaşkanı için yargı yolunun kapalı olduğunu aktaran Yılmaz, şu anda ise Cumhurbaşkanı’nın sadece “vatana ihanet” suçlamasıyla değil, tüm suçlara yönelik de yargı yolunun açılacağını kaydetti. Yılmaz, “Cumhurbaşkanının bir önceki anayasaya göre sorumluluğu artırılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan gizli oylamada 485 milletvekili oy kullandı. Sonuç, kabul 343 oy, ret 137 oy, geçersiz 2 oy, boş 3 oy olarak açıklandı. Edinilen bilgiye göre; oylamaya CHP’li Niyazi Nefi Kara, Birol Ertem ve Gürsel Erol ile MHP’yi Atila Kaya katılmadı. MHP’deki 4 ret oyu veren vekil dışında, Ak Parti - MHP bloğu “6 fire” verirken, ret cephesinin oyu “1” arttı. AK Parti’den 315, CHP’den 130, MHP’den 38, bağımsız 2 millvekili oylamaya katıldı.