Anne sütünün mucizevi faydaları

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden zekâ seviyesinin artışına kadar bebeğin gelişiminde anne sütünün önemi büyük.

Anne sütünün mucizevi faydaları
Anneyi de kanser riskine karşı koruyan emzirme sürecini sağlıklı geçirmek için nasıl beslenmeli, diyet yapılmalı mı?

Akşam'da yer alan habere göre bebek ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6. aydan sonra ek gıdalara adım adım başlanmalı bu esnada emzirme 1 yaşına kadar etkisi azaltılarak sürdürülmelidir. Bebek 1 yaşına geldiğinde artık temel besin ihtiyaçları katı gıdalarla tam olarak karşılanmalıdır. Bebek 1-2 yaş arasındayken de emzirme temel beslenmeye destek olarak sürdürülebilir ancak 2 yaşında bitirilmelidir.

ANNE NASIL BESLENMELİ?

- Kalsiyumdan zengin olan süt, ayran, yoğurt, peynir ve kefir gibi besinleri anne her gün tüketmelidir.

- Her sabah kahvaltıda 1 adet yumurta ve 1-2 dilim peynir tüketmeli, öğlen ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık veya etli sebze yemekleri yemeli böylece kaliteli protein alımını sağlamalıdır.

- Vitamin ve mineral yönünden zengin, bol miktarda lif içeren taze meyve ve sebzeler en az 5 porsiyon kadar olmalıdır.

- Ara öğünlerde atıştırma olarak kuru meyve ve yağlı kuruyemişler miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.

- Tatlı ihtiyacı da taze meyvelerden ya da sütlü tatlılardan karşılanabilir.

EMZİREREK KİLO VERİN

- Annenin düzenli bir şekilde emzirmesi belirli bir hızda ve sağlıklı kilo vermesini sağlar. Emzirme başlı başına spor gibidir. Düzenli ve sürekli süt üretimi enerji ihtiyacını artırır. Sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenme de süt üretimini artırır. Sütü yeterli olan anne yeteri kadar enerji alıyor, gerektiği kadar enerji harcıyor demektir.

- Anne vücudunun düzenli süt üretimi uterusun toparlanması için öncül bir aktivitedir. Düzenli ve yeterli emziren annelerde çabuk ve sürekli incelme görülür. Süt üreten hormonlar uterusu toparlamayla birlikte annenin ödemini çözer, vücudunu inceltir.

- Emzirme anneyi mutlu eder, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.  Bebekle annenin bağının kuvvetlenmesini sağlar.

- Emziren annelerin aynı zamanda meme kanseri riskinin, ileride kemik erimesi görülme ihtimalinin emzirmeyen annelere kıyasla çok daha düşük olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İLK 6 AY ANNE SÜTÜ YETER

- Doğumdan hemen sonra gelen sarı renkteki kolostrum sütü bebeğin bağışıklık sistemine destek sağlayan immunoprotein içerir, enfeksiyon riskine karşı korur. Protein içeriğinin zenginliği bakımından da çok değerlidir.

- Bebeğin gelişimi için gerekli olan besin elementlerinin hepsi anne sütünde bulunur. Yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü yeterlidir.

- Yeterli derecede emen bebeğin damağı gelişir böylece ek gıdalara başlama aşamasında bebeğinizin çiğneme ve lokmaları ağzında döndürebilme becerisi artar.

ANNE SÜTÜNÜN KALİTESİ İÇİN…

- Anne sütünün kaliteli ve besleyici olması için annenin beslenmesi çok önemlidir. Anne iyi ve sağlam beslenirse sütü bebeğinin bütün besinsel ihtiyaçlarını karşılar.

- Anne sağlıksız bir beslenme ve yaşam alışkanlığına sahipse sütünün yapısı ve bebeğin beslenme düzeni ona göre etkilenir.

- Annenin keyifli ve mutlu olması, stresten uzak durması sütünü etkiler. Mümkün olduğunca anneyle bebeğin aynı ortamda  olmasına özen gösterilmeli.

- Anne uykusuna dikkat etmeli, gece uyuyamadığı zamanlarda uyku açığını gün içinde küçük dinlenme molalarıyla gidermeye çalışmalı.

- Anne sütünün kaliteli ve tadının lezzetli olması için alkol ve sigara kullanmamalı.

Gelecek Anne Sütünde

Bebek beslenmesine verdiği önemle öne çıkan Philips Avent, hayata geçirdiği projeler ve ürünleri ile anne sütünün önemi ve bebeklerin sağlıklı beslenmesi hakkında farkındalık yaratmaya devam ediyor. ‘Miniğinizi beslerken geleceğimizi besliyorsunuz (#feedingourfuture)’ sloganı ile yola çıkan Philips Avent, 1 – 7 Ekim Emzirme Haftası’nda anneleri destekliyor.

30 yıldır anne ve bebeklerin doğumdan oyun parkına kadar yaşadıkları her deneyimde yanlarında bulunan Philips Avent, sağlıklı bir geleceğin anne sütünde saklı olduğu inanıyor. 1-7 Ekim ‘Emzirme Haftası’nda ‘Miniğinizi beslerken geleceğimizi besliyorsunuz’ sloganı ile annelerin yanında yerini alan Philips, Ağustos ayında kutlanan Dünya Emzirme Haftası’na da destek veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk altı ayda öncelikli beslenme şekli olarak önerilen anne sütü üzerine yapılan araştırmalar, daha uzun süre anne sütüyle beslenen bebeklerin, daha kısa süre beslenmiş ya da hiç beslenmemiş bebeklere oranla enfeksiyona ve kronik hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu ortaya koyuyor.

Emzirme Haftası’na ilişkin açıklamalarda bulunan Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu; “Anne sütünün taşıdığı hayati önem tüm dünyada kavranmış durumda. Biz de, ülkemizde annelerin bu ihtiyacına çözüm bulmak için gerek ürünlerimiz gerekse projelerimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl ülkemizde kutlanan Emzirme Haftası’nda hayata geçirdiğimiz Süt Saatim projemiz ile emzirmenin bizlerin geleceği olduğunun altını çiziyor, annelerin işe döndükten sonra da bebeklerini anne sütü ile besleyebilmeleri için iş yerlerinde süt odaları kurulması için danışmanlık ve ürün desteği sağlıyoruz. Projemizle şu ana kadar 6 bin kadına ulaştık. Umudumuz, tüm çalışan annelerin içlerini rahat ettirecek, bebeklerini güvenle beslemelerine bir nebze de olsun destek olabilecek; mahremiyetin, konforun ve hijyenin bir arada olduğu alanlar kurabilmek. Philips Avent olarak gelecek dönemde de Emzirme Haftası gibi özel dönemlerde bu konuya dikkat çekmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Anneler bebeklerini anne sütüyle beslemeye devam etmeli…

Yeni doğum yapan annelerin yüzde 50’sinin emzirme ile ilgili sorunlar yaşadığı bu zorlu süreçte, emziren annelerin yarısı ilk 8 ayda yeterli sütleri olmadığını düşündükleri için emzirmeyi bırakıyor. 
Konular Kadın / Bakım