Anne ve bebek sağlığı için yaz önerileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Birgül Karakoç, anne adayları için sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunma yöntemlerini anlatıyor

Anne ve bebek sağlığı için yaz önerileri
Yeni Asır'da yer alan habere göre yaz aylarında cildin korunması önemlidir. Gebelikte alan arttığı için daha fazla güneş kremine ihtiyaç duyulur. Özellikle gebelikte güneş etkisi ile yüzde gebelik maskesi (melasma) riski çok artmaktadır. UVA ve UVB koruyucu ve SPF 30 dan fazla olan bir güneş koruyucuyu her 2 saatte bir kullanmak gereklidir.

RAHAT KIYAFETLER

Isı ve nem ciltte isilik olma ihtimalini artırır. Korunmak için cildi kuru tutmak ve rahat pamuklu bol kıyafetler giyilmelidir. Eğer isilik oluşur ise yüzde 1 hidrokortison içeren kremler kullanılabilir.

SUSUZ KALMAYIN

Yaz aylarında vücudun susuz kalma riski yüksektir. Gebelikte susuz kalmak bebeğin beslenmesini bozar, damar içi pıhtı oluşma riskini artırır ve hatta erken doğuma sebep olabilir. Sıcak havalarda, vücut terleyerek soğur ve çok sıvı kaybı olur. Susuz kalma bulguları ağız kuruluğu, susama hissi veya baş dönmesi, bulantı, karın krampları olabilir. Böyle yakınmalar olduğunda serin bir yere geçilmeli ve bol su içilmelidir. Dehidratasyonu (vücudun susuz kalması) engellemek için günde en az 12 bardak kafein içermeyen sıvı tüketilmelidir. Ayrıca beslenme sebze ve meyveden zengin olmalı, idrar rengi açık sarı olmalı ve 4 saatte bir tuvalete gidilmelidir.

TUZ VE ŞEKERDEN UZAKLAŞIN

Gebelikte sıvı hareketi sorunu olduğundan özellikle sıcak havalarda ayak ve bacaklarda şişme olur. Bu şişmeyi (ödem) azaltmak için uzanmak, bacakları kalp seviyesine yükseltmek veya bir puff üzerine uzatmak, 10-15 dakikalık soğuk kompres yapmak faydalıdır. Vücutta ödem olsa bile su içmeye devam edilmelidir. Ancak çok tuzlu ve şekerli şeylerden kaçınmak gerekir.

2 SAATTE BİR YÜRÜYÜŞ

Sağlıklı giden bir gebelikte seyahat etmenin herhangi bir tehlikesi yoktur. Ancak mutlaka seyahat öncesi hekimle görüşmek gerekir. Uçakla seyahat etmenin sağlıklı giden herhangi bir riski bulunmayan gebelerde gebeliğin 8. ayına kadar bir zararı yoktur. Her 2 saatte bir gebe kadın yürümeli, bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca seyahat öncesi gebeliğe uygun bir varis çorabı önerilebilir. G

SİNEKLERE DİKKAT

Yaz aylarında sinek-böcek sokmaları konusunda dikkat edilmelidir. Uygun sinek kovucular, kapalı giysiler tercih edilmelidir. İçeriğinde %20'den daha az DEET bulunan sinek kovucular kullanılmalıdır. Gebelikte yüzmek güvenlidir. Havuzda kullanılan klor ve kimyasalların gebelik üzerine zararlı etkisi gösterilmemiştir.

GEBELERİN YAZ AYLARINDA DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER

- Sabah erken veya akşam geç saatlerde (güneşin az olduğu ve havanın serinlediği) dışarı çıkılmalı, yürüyüş yapılmalıdır.
- Açık renkli giysisiler giyilmelidir
- Bol, özellikle mineralden zengin sıvı tüketilmelidir
- Yoğurt veya süt, muz, ananas ile karışım yapıp ferahlatıcı olarak içilebilir
- Yanlarında mutlaka su taşımalıdırlar
- Güneş kremi (20 faktör) kullanılmalıdır
- Hızlı ve sık duş almalıdırlar
- Otururken, dinlenirken ayak-bacaklar uzatılmalıdır
- Tuz alımı azaltılmalıdır
- Sık sık şekerleme yapılmalıdır
- Ağır, yağlı, salçalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Konular Kadın / Bakım