Aracı kurumlara doping

Aracı kurumlara foreks işlemlerini yapma yetkisi veren tebliğ sonrasında aracı kurumlara ilginin arttığı belirtiliyor...

Aracı kurumlara doping

SPK’nın FOREX piyasasını denetim altına almak için çıkardığı tebliğ en çok aracı kurumlara yaradı. Aracı kurumlara foreks işlemlerini yapma yetkisi veren tebliğ sonrasında aracı kurumlara ilginin arttığı belirtiliyor. 31 Ağustos itibariyle yürürlüğe giren tebliğ ile yalnızca SPK’nın yetki verdiği kurumlardan foreks işlemleri yapılmasına izin verildiğinden birçok foreks şirketi işlem yapamaz duruma geldi.

İşlem yapamayan foreks şirketleri ise çözümü aracı kurum satınalmada görüyor. Sektörde birçok foreks şirketinin aracı kurumlarla görüştüğü belirtiliyor. Bloomberg HT’ye konuşan Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Atilla Köksal da bu gelişmeyi doğruluyor. Köksal, "SPK tarafından yapılan cesur fakat doğru düzenleme. Ve direk aracı kurumlara talep yarattı. Birçok Foreks şirketinin aracı kurumlarla görüştüğünü duyuyoruz. Hatta bu pazarlıklar esnasında lisans fiyatlarının 2 milyon doların üzerine çıktığını duyuyoruz. Bu tür yeni ürünler piyasamıza destek veriyor. Foreks işlemler sermeye piyasası ürünleri değil, fakat aracı kurumlara yönlendirilmiş olması değeri yükseltici etki yaptı" diye konuştu.

Ulukartal Capital Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Ulukartal da Bloomberg HT’ye yabancı foreks şirketlerinin aracı kurumlara ilgi gösterdiğini söyledi. Ulukartal, Yabancı foreks şirketlerinin Türk Sermaye Piyasası aracı kurumlarına yoğun ilgisi var. Böylelikle lisans fiyatlarını arttığını görüyoruz. Yaklaşık 2.5-3 milyon dolarlar telaffuz ediliyor açıklamasını yaptı.