AŞK-I MEMNU'YA İKİNCİ CEZA 'İHANET'TEN!..

Daha önce 'Çok ateşli öpüştüler' diyerek, Aşk-ı Memnu dizisine ceza veren RTÜK, bu kez de, 'İhaneti onayladığı' gerekçesiyle, uyarı kararı aldı..

AŞK-I MEMNU'YA İKİNCİ CEZA 'İHANET'TEN!..

RTÜK, Behlül’ün hem amcasına hem de sevgilisine ihanet edip, Bihter’in de eşini aldatmasını, ’Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı’ buldu.

Cezanın gerekçesinde ilginç bir yorum da yapılarak, ‘’Bihter’in kocasını, Behlül’ün ise hem amcasını hem de sevdiği kadını aldattığı, ancak bu rolleri üstlenen sanatçıların halk tarafından sevildiği ve böylelikle de ihanetin toplum tarafından onaylanır hale geldiği, bu durumun da toplumu zedeleyeceği’’ öne sürüldü.

HER ZAMAN ONAYLANAN İLİŞKİ OLMAZ

Gazeteport’un haberine göre RTÜK’ün son toplantısında, dizi nedeniyle Kanal D’ye ikinci uyarı cezası verilirken, karara RTÜK üyeleri Hülya Alp ve Mehmet Dadak karşı çıktı. Hülya Alp karşı oy gerekçesinde şöyle dedi:

İçinde sanat olan her üründe, mutlaka onaylanan ilişkiler konu edilmez. Dizide, ihanetin, ihanet eden kişiler ve onların yakın çevreleri üzerinde yarattığı yıkım da anlatılmakta ve bu yolla yetişkin bireylerin yanlış ve yasak aşk ilişkisini, ahlaki ve vicdani olarak sorgulamalarına zemin hazırlamaktadır. Dizinin dayandığı eserin sonunda Bihter karakteri, intihar etmektedir. Yani eser, ihaneti, onaylayan değil, sorgulatan bir kurguya dayanmaktadır. Dizi, Türk toplumunun aile yapısının dayandığı değerlerin, bu olumsuzlukların eleştirilmesi yoluyla pekişmesine ve gelişmesine de fırsat vermektedir.

Mehmet Dadak ise karşı oy gerekçesinde ‘’Bu dizide yanlış ve yasak ilişki ahlaki ve vicdani olarak sorgulanmakta, ihanetin yarattığı psikolojik yıkım sergilenmektedir. Sanat eserlerinde mutlaka tüm toplumun onaylayacağı mükemmel karakterlerin konu edilmesi düşünülemez. İyi ve kötüyü ayırt edecek olan izleyicidir" dedi.

Aşk-ı Memnu’nun bu hafta yayınlanacak olan bölümünün fragmanını izlemek için videoya tıklayınız..