Aşkının karaciğeriyle hayatta!..

Karaciğer yetmezliği yaşayan Libyalı Abeir Keskso’ya ilaç, yıllardır gizli gizli sevdiği akrabasından geldi. Genç kadın, Libya’dan kendisi için gelen Ali Almargani’nin karaciğeriyle hayat buldu.

Aşkının karaciğeriyle hayatta!..

BİNGAZİ’de bilgisayar mühendisliği okuyan Libyalı Abeir Keskso (27) akrabası olan Ali Almargani’yi (32) seviyordu. Sevgisi karşılıksız değildi ancak ailesi kendisi için uygun bir eş seçmişti bile.

Okulunu yarım bıraktı ve 2011’de 12 yaş büyük biriyle evlendirildi. Almargani hiç evlenmedi. Keskso’ya 2008’de otoimmün hepatit hastalığı tanısı konmuştu. Vücudunun bağışıklık sistemi karaciğerini tüketiyordu. İlaçlarla kontrol etmeye çalışıyorlardı. Eşi hastalığını bile bile evlenmişti. Hastalığın bulaşıcı olduğu korkusuyla sık sık testler yaptırıyordu. Keskso bu sevgisiz evlilikten usanmıştı. Kocası korkusuyla baş edemez oldu ve 6 ay geçmeden boşandılar.

BABA VE İKİ KARDEŞİN UYMADI

Keskso, ailesinin yanına geri döndü. Okulunu bitirdi, çalışmaya başladı. Tam hayatını yola koyuyordu ki hastalığı ilerledi. 64 kilodan 46’ya kadar düştü. Nitekim ülkesindeki doktorlar artık iflas ettiğini söyledi. Geriye tek yol kalmıştı nakil olmak. Babası Khalil Keskso, ağabeyi Ahmed ve kız kardeşi Marwa ile Memorial Şişli Hastanesi’ne geldi. Yapılan testlerde hiçbirinin uygun verici olmadığı anlaşıldı. Genç kadın ve ailesi tam ümitlerini yitirmişti ki memleketlerinden Almargani aradı. “Ben de şansımı denemek istiyorum” dedi.

YAN ODADAN YÜREKLENDİRDİ

Yan yana odalarda ameliyata hazırlandılar. Birbirlerine telefonla moral ve ümit verdiler. Nihayet bir ay önce aynı saatte ameliyata alındılar. Prof. Dr. Koray Acarlı’nın başında olduğu cerrahi ekip Almargani’den 4.5 saatte aldığı karaciğer parçasını, Keskso’ya 11 saatte taktı. Karaciğer yeni bedeninde çalışmaya, Keskso’yu iyileştirmeye başladı. Yine yan yana odalarda nekahet dönemini geçirdiler. Almargani Keskso’ya moral ve güç vermeye devam etti. “Geçecek, sık dişini” dedi. Yürüyüşlerini aksatmaması için yüreklendirdi. Kardeşiyle birlikte koluna girip, hastane koridorlarından yürüttü.

Seviyoruz gerisi kısmet

Abeir Keskso: Ali’nin bir parçasını taşıdığım için mutluyum. Eski eşim benden hastalık bulaşır diye kaçarken, ta Libya’dan karaciğerini vermeye gönüllü oldu. Normal hayatıma dönmek, evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyorum.

Ali Almargani: Tek beklentim ve düşüncem onun iyi olması. Onu seviyorum, gerisi kısmet!

MESUDE ERŞAN / HÜRRİYET İNTERNET SİTESİ