Avrupa'da İslam düşmanlığı giderek artıyor

Avrupa İnsan Hakları Ofisi raporuna göre Avrupa’da Müslümanlara yönelik nefret suçları büyük oranda arttı. Rapora göre en fazla saldırı başörtülü kadınlara, camilere yönelik gerçekleştiriliyor.

Avrupa'da İslam düşmanlığı giderek artıyor
Sabah'ta yer alan habere göre Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin yayımladığı "2015 Nefret Suçu Raporu"na göre, Avrupa'nın bazı ülkelerinde Müslümanlara yönelik nefret suçları büyük oranda arttı. Bu suçların başında başörtülülere saldırılar ve camilere yönelik kundaklamalar ön plana çıkıyor. Polis kayıtları ve sivil toplum örgütlerinin bildirimlerine dayanan raporda, Müslümanlara yönelik nefret suçları kişilere yönelik saldırı, tehditler ve mala zarar verme olarak sınıflandırıldı. Müslümanlara yönelik nefret suçlarında başörtülülere saldırılar ve camilere yönelik kundaklamalar ön plana çıkarken, raporda, Müslümanlara yönelik en fazla nefret suçunun 2 bin 581 vakayla İngiltere'de yaşandığına dikkat çekildi. Almanya'da, geçen yıl "ırkçılık ve yabancı düşmanlığı" temalı 2 bin 447 suç rapor edilirken, Fransa, Hollanda, İsveç ve Avusturya'da Müslümanlara yönelik nefret suçunda artış görüldü.

TBMM ÇALIŞMA BAŞLATTI

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, aralarında Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerin yer aldığı 10 Avrupa ülkesinde İslam düşmanlığı motivasyonuyla oluşan ayrımcılığa yol açan yargı, yürütme ve yasama mekanizmaları üzerine çalışma başlattı. Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, komisyona Müslüman aileler tarafından gelen şikâyet dilekçelerinde özellikle çocukların Müslüman olmayan ailelere verilmesi, camilere yapılan saldırılar, Türkiye'deki iktidarı savundukları için baskı görenler, PKK saldırılarına maruz kalanların yer aldığını anlattı.