Avrupa'nın terör resti!..

Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki kitlesel kıyımlardan ve ülkemizdeki terör saldırılarından sorumlu PYD’li terörist Salih Müslüm’ün tutuklanmasını Çekya’dan talep etti. Adalet Bakanlığı, 200 sayfalık suç dosyasını Çekya’ya göndererek teröristin iadesini isteyecek.

Avrupa'nın terör resti!..
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre Türkiye’nin başına 4 milyon lira ödül koyduğu PYD elebaşı Salih Müslüm, Türkiye’nin talebi üzerine Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandı. Halen Prag Emniyet Müdürlüğü binasında tutulduğu bildirilen Müslüm’in iade edilmesi için Türkiye harekete geçti.

Müslüm’in yakalanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da hemen düğmeye bastı.

Müslüm’in, sanık olarak yer aldığı 65 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 436 vatandaşın da yaralandığı Merasim Sokak ve Güvenpark saldırıları davalarının yanı sıra 1 Şubat’ta meydana gelen Ankara Vergi Dairesi patlamasına ilişkin yürütülen soruşturmanın da şüphelisi olduğu ortaya çıktı. Söz konusu davalar kapsamında 2 kez yakalama kararı çıkarılan Müslüm hakkında, geçtiğimiz hafta da vergi dairesi saldırısına ilişkin yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

200 SAYFALIK DOSYA

Müslüm’in yanı sıra PKK üst yönetimi 31 kişi hakkında çıkarılan yakalama kararında, şüphelilerin uzun süredir yurt dışında bulunduğu ve terör örgütünün önde gelen sorumlularından olduğu vurgulandı.

Yakalama kararında, şüphelilerin atılı suçu işlediklerine dair tutuklamayı gerektirecek deliller bulunduğu kaydedildi. Kararda, Müslüm’in de aralarında bulunduğu 32 isme “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçu yöneltildi. Ankara Başsavcılığı, Müslüm hakkında açılan dava özetleri ile yöneltilen suçlamaların özeti ve yakalama kararlarından oluşan yaklaşık 200 sayfalık dosyayı, pazar günü öğleden sonra Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Bakanlık, söz konusu dosya kapsamında iade talepnamesi hazırlayacak.

ÜÇ BAKANLIK MÜSLÜM’Ü GÖRÜŞTÜ

Müslüm’in yakalanmasının ardından Çekya makamları ile temaslar devam ederken, pazar günü akşam Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bir araya geldiği ve Müslüm hakkında hazırlanacak iade talepnamesini görüştüğü öğrenildi. Bu arada, hala gözaltına tutulan Müslüm için hazırlanan geçici tutuklama talebinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Çekya’ya gönderildiği bildirildi.

40 GÜN TUTUKLU KALABİLİR

Müslüm, söz konusu talep uyarınca hakim karşısına çıkarılacak. Mahkeme, Müslüm hakkında tutuklama kararı verebilecek. Bu durumda Müslüm en az 18, en fazla 40 gün tutuklu kalabilecek. Müslüm hakkındaki iade talepnamesine son şeklinin verilmesi için çalışmalar devam ederken, Türkiye bu süre sarfında talepnameyi Çekya adli makamlarına iletecek. Çekya, söz konusu talepname üzerinden Müslüm’ün iade edilip edilmeyeceğine karar verecek. Şimdi Çekya’nın önce geçici tutuklama talebine ardından da iade talebine vereceği yanıt merakla bekleniyor.

Duruşma bugün

Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınan terör örgütü PYD/PKK’nın elebaşlarından Salih Müslüm’ün dün gerçekleştirilmesi öngörülen duruşması bugüne ertelendi. Bigalı, terör örgütünün sözde eski eş başkanı Müslüm’ün geçici tutuklanması için taleplerini Çekya makamlarına ilettiklerini belirterek Adalet Bakanlığının en kısa sürede Müslüm’ün Türkiye’ye iadesi için gerekli resmi evrakları Çekya makamlarına göndereceğini vurguladı.

BIRAKILIRSA TERÖRE DESTEK ANLAMINA GELİR

Müslim’in iadesinin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Bigalı, “Yıllardır yaptıkları kanlı eylemlerin hesabını Türk adaletine vermeleri gerekiyor. Serbest bırakma kararının verilmesini düşünmek bile istemiyoruz. Çünkü böyle bir karar verilirse, bu teröre destek vermek anlamına gelir” dedi.

Avrupa'nın terör resti!..

Dosyası kabarık

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iade talepnamesi hazırlanması amacıyla Adalet Bakanlığı’na Müslüm’ün sanık olduğu davaların özetleri gönderildi. Bunların arasında 29 vatandaşın yaşamını yitirdiği Merasim Sokak patlaması ile 36 kişinin ölümüne neden olan Güvenpark saldırılarına ilişkin davalar bulunuyor. PKK/KCK’nın eylem çağrıları sonrasında 17 Şubat 2016’da Merasim Sokak, 13 Mart 2016’da Güvenpark’ta bombalı eylem gerçekleştirildiği belirtilirken, “PKK/KCK terör örgütünün yöneticilerinin tamamı bombalama eylemlerinden cezai anlamda sorumludurlar” denildi. Dosyada, aynı zamanda KCK Yürütme Kurulu Üyesi olduğu belirtilen Welat kod adlı Salih Müslüm’ün, PKK’lı Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin güdümünde hareket ettiği bilgisi yer aldı. Müslüm’ün, Eylül 2017’ye kadar başında olduğu PYD ile ilgili de dosyada ayrıntılı bilgiler yer aldı.

Dosyada şöyle denildi:

* PYD, PKK/KCK’nın parça örgütlenmesi olan KCK-Rojava yapılanması bünyesinde siyasi parti/örgütlenme olarak faaliyet yürütmektedir.

* PYD, PKK/KCK’nın Kandil merkezli kongre, konferans, genel kurul toplantısı ve diğer toplantılarına doğrudan katılım sağlamaktadır.

* PYD, PKK/KCK üst yönetiminin talimatları doğrultusunda hareket etmektedir ve faaliyetleriyle ilgili olarak terör örgütüne raporlar sunmaktadır.

* PYD’nin, YPG yapılanmasıyla örgütsel bağlantısı bulunmaktadır ve siyasal alanda atılacak adımlar konusunda YPG’yi yönlendirmektedir.