Ayak yanmalarının nedenleri

Ayakta ateşlenme ve yanma hissi günümüzde birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sorundur. Peki bu sorun neden olur? Tedavisi nedir?

Ayak yanmalarının nedenleri
Akşam Gazetesi'nden Yasemin Miras'ın yazısı...

Rahatsız edici bir problem olan ayak yanmaları hakkında Eczacı F. Mehmet Müderrisoğlu ile konuştum. Ayak yanmalarının birden fazla nedene bağlı olabileceklerini söyleyen Müderrisoğlu, başlıklar altında sebeplerini şöyle sıraladı:

ŞEKER HASTALIĞI

Yükselen kan şekeri ve trigliserit gibi kan yağları el ve ayaklarınızda yanmaya neden olabilir.  Zamanla el ve ayaklarınızda uyuşmalar da tespit edebilirsiniz, durumunuzu doktorunuzla paylaşmalısınz.

PERİFERİK NÖROPATİ

Periferik nöropati, omuriliğinizi kollarınıza, bacaklarınıza, ellerinize ve ayaklarınıza bağlayan sinirlere zarar vermesi anlamına gelir. Diyabet en sık görülen nedendir, ancak kanser ilaçları (kemoterapi), böbrek yetmezliği, otoimmün hastalıklar (romatoid artrit dahil), toksik kimyasallar, enfeksiyon ve beslenme sorunları gibi pek çok nedenleri vardır.

AYAK MANTARI

Doktorunuz buna “tinea pedis” diyebilir. Ayaklarınız arasında ve ayaklarınızın alt kısmında sıcak, nemli bölgelerde yetişen küf mantarı gibi bir mantardır. Bu acı, sürekli kaşıntı ve yanık hissi olabilir. Ayaklarınızı kuru ve mantar karşıtı kremler kullanarak bakımlarını yapın ve mutlaka asit değerli sıvı sabunlar kullanın. Kesinlikle katı sabunlarla yıkanmayınız onların alkali değerleri mantar üremesine neden olur.

B12 YETERSİZLİĞİ

Sinir sağlığını desteklemek amacıyla B12 vitamini kullanmanızda yarar olacaktır.  Özellikle vegansanız vücudunuzda oluşabilecek eksikliği de gidermiş olacaksınızdır. Ancak B12 vitamininin iki tipi mevcuttur. Cyanocobalamin ve Methylcobalamin. Tercihiniz daima Methylcobalaminden yana olsun, böylece ağır metal birikiminide önlemiş olursunuz.

BÖBREK HASTALIĞI

Genelde bu tip ayak yanmalarında böbrekteki fonksiyonel bozulma göz önüne alınacağına farklı tetkikler yapılır. Oysa böbreklerdeki bozulma ayaklarda yanmaya neden olabilmektedir.

AĞIR ALKOL

Yüksek miktarda alkol içme alışkanlığı pek çok organa zarar verdiği gibi el ve ayak yanmalarına da zarar verir.

UZMANA GÖZÜKÜN

Belirttiğim tüm rahatsızlıklar ayak yanmasına neden olabileceği gibi dolaşım bozukluğu da bunlar arasında değerlendirilmelidir. Ayrıca daha başka faktörlerde ayak yanmalarına neden olabileceği için öncelikle bir nöroloji uzmanına gözükmeniz gerekebilir.

Yasemin MİRAS / Akşam Gazetesi