Aykut Işıklar'ın yazısı tepki topladı..

Aykut Işıklar kaleme aldığı yazısında "Bırak Gönül Akkor'u gençler tanımasın... Tanıma Beni şarkısı ile tanıyacaksa..." demişti..

Aykut Işıklar'ın yazısı tepki topladı..

Bugün gazetesi köşe yazarı Aykut Işıklar kaleme aldığı yazısında geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan ’Şimdi 90’lar’ adlı karma arşiv albüm için "Şimdi 90’lar albümünün yapımcısı Hakan Eren’e de bir çift sözüm olacak. Madem zorlanıyorsun neden devam ediyorsun? 90’lı yılları bu şarkılar ile gençlere hatırlatırsan, müziğe ihanet etmiş olursun. Sanki o değerli şarkıcıların en kötü şarkıları özellikle seçilmiş gibi. Bırak Gönül Akkor’u gençler tanımasın... Tanıma Beni şarkısı ile tanıyacaksa... Yazık etmişsin onca değerli şarkıcıya."

Bu işi TRT’de yapıyor. Madem koleksiyon için albüm hazırlanıyor bir bakıver TRT’nin serisine. Kimlerin hangi şarkıları seçilip, tarihe yazılmış. En son TRT Arşivinden Seçmeler’de Perihan Altındağ, Ahmet Üstün, Safiye Ayla, Necmi Rıza Ahıskan, Sabite Tur Gülerman, Mediha Demirkıran, Sadi Hoşses, Hamiyet Yüceses ve Radife Erten seçilmiş..." şeklinde ifadeler kullanmıştı..

Bu yazı müzik yazarları, radyocular ve arşivcilerin tepkisini çekti..

Aykut Işıklar’ın yazısına ilk tepki albümün yapımcısı Hakan Eren’den geldi. Eren konuyla ilgili "Aykut Işıklar’ın albümü dinlemediği ve konsepti anlamadığı düşünüyorum yazıyı okuyunca... Gençlerin Gönül Akkor gibi büyük bir yorumcuyu tanımaya ihtiyacı kesinlikle vardır. Kaldı ki bu albümde yer alan Gönül Akkor-Tanıma Beni yorumu pop müziktir Türk Sanat Müziği değildir. Zaten "Tanıma Beni"nin bestecisi Şehrazat Türk Sanat Müziği bestecisi değildir. Yazının o kısmını Gönül Akkor ve bestecisi Şehrazat’a hakaret olarak algılıyorum. Bu konuyu yazıdan sonra araştırdım. Aykut Işıklar Gönül Akkor’un popüler sahne çalışmaları sırasında Gönül Akkor’un basın piar işlerini yapmak istemiş ama Gönül Akkor kabul etmemiş. Aykut Işıklar’ın kuyruk acısı olduğundan bu albümle birlikte fırsat bulup çok değerli Gönül Akkor’dan aklınca intikam almış. Yazık diyebilirim sadece. Herkes Gönül Akkor’un da ne olduğunu biliyor Aykut Işıklar’ın da. Takdir halkımızındır.

Bu tarz albümler arşivlerden seçilerek yapılır ve her popüler isimin yer alması diye bir şey söz konusu olamaz. 90’ların tüm popüler şarkılarının bir Cd içine sığması mümkün değildir. O yüzden serinin diğer albümlerinde yer alacaktır belki bu isimler. Albümün adını iyi okusa anlayabilirdi yılların gazetecisi Aykut bey. Albümün adı ’’Şimdi 90’lar’’ İşte 90’lar değil." şeklinde sert bir yorumda bulundu..

Yıllardır yaptığı radyo programlarıyla büyük beğeni toplayan deneyimli radyocu Olcay Tanberken ise Aykut Işıklar’ın yazısını "Yazıdaki eleştiriyi anlamadım. Albümde yer alan şarkıların bir çoğu 90’lı yıllara imzasını atmış, hepimizin belleklerinde yer etmiş ve okuyan sanatçıların da en popüler oldukları şarkılardan seçilmiş. Aykut Işıklar sanırım albümün amacını ve türünü anlamamış, bu 90’ların "popüler" şarkılarından derlenen bir albüm. Oysa TRT arşivlerinden örnek verdiği sanatçılar ise TSM türünde, -ki Hakan Eren’in daha önce yayınladığı TSM albümleri de olmuştu.

Bize düşen dijital çağ ile beraber yokolmaya yüz tutan müzik tarihimizi gün yüzüne çıkarmak için yıllardır üstün çaba sarfeden Ossi Müzik gibi firmaları desteklemek ve onları alkışlamaktır." sözleriyle yorumladı..

Yakın müzik tarihinin en büyük araştırmacılarından Naim Dilmener söz konusu yazıyla ilgili "Aykut Işıklar’ın yazısını okudum ve en hafif deyimle ’anlamsız’ buldum. Sebebi de şu: Işıklar’ın dayandığı asıl görüş,’Bu albümün 90’laın en iyi şarkılarını ihtiva etmediği...’ Bilmediği ise şu: Bu albümün böyle bir iddiasi hiç olmadı.. Yani Hakan Eren ’Biz 90’larin en iyi albümünü yaptık’ demedi. Aykut Işıklar’ın bilmediği ve bilmezden geldiği şudur: 90’lı yıllar yüzlerce firmaya dağılmış durumda ve telif hakları nedeniyle izinler kolay toparlanamıyor. Hakan bu duruma rağmen yapılabileceklerin en iyisini yaptı." yorumunda bulunurken müzik yazarı Kadri Erçetingöz de "90’ları yaşamış herkesin kuşkusuz ki gönlü o albümde başka sanatçıları ve başka şarkıları veyahut O şarkıcıların başka şarkılarını dinlemeyi arzu etmiştir.. Yazdığı yazıda bunu dile getirmekte de son derece özgürdür. Ama albümdeki tüm şarkıları eleştirmeyi ve işin içine TRT arşivini karıştırarak tuhaf bir mukayese yapılmasını hiç anlayamadım.. Odeon, Ossi gibi hiç bir maddi kar gözetmeksizin meşakkat, özveri ve sabırla muhteşem işler çıkartan ekiplere yönelik hiç bir haksız eleştiriyi şahsım adına kabul etmiyorum.. Gönül Akkor gibi büyük bir sesi özleyenleriyle buluşturan ve gençlere tanıtan Hakan Eren’e bir arşivci olarak ayrıca teşekkür ederim.." şeklinde konuştu..