Ayla Filmi ve Kore’deki Türk havacılar

"...İnsan hikayesinin önde olduğu bir film izlemek isterseniz, Ayla sizi bekliyor… "

Ayla Filmi ve Kore’deki Türk havacılar
Kokpit.aero'dan Tolga Özbek'in yazısı...

Yıl 1950… İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından bu sefer Kore karışır. Birleşmiş Milletler asker yollama kararı alır. Kore’ye ABD’den sonra ikinci asker yollayacak ülke Türkiye’dir… Tarihler 17 Eylül 1950’yi gösterirken 241. Türk Alayı, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında 5 bin 90 kişi ile yola çıkar… Üç yıl sürecek savaşta Kore’de 721 şehit verilir.

Savaşın ardından geçen 67 yıl sonrasında zor günler ‘Ayla’ Filmi ile beyazperdeye taşındı. Yönetmenliğini Can Ulkay’ın yaptığı filmde, Kore Savaşı’nda anne-babasız kalan 5 yaşındaki Koreli kızın Türk Astsubayı Süleyman’ın koruması altında geçen günlerini anlatır.

Ayla adı verilen yetim kız çocuğu Türk alayının maskotu olur. Görev sonrasında ayrılık çok zordur…

İzleyicilere göz yaşı döktüren filmi seyrederken benim aklıma Kore Savaşı’ndaki şehitlerimiz ile birlikte havacılarımız da geldi. Filmde zaman zaman Sikorsky H-19 helikopterlerinin geçişinin animasyonla canlandırıldığı sahneler vardı…

MUZAFFER ERDÖNMEZ

Kore Savaşı’ndaki tek Hava Kuvvetleri şehidimiz, Üsteğmen Muzaffer Erdönmez'dir. 1922’de İstanbul’da doğar. Konya Askeri Lisesi’nden sonra 1941’de Kara Harp Okulu’na girer. 1943’te mezun olur. ABD’de pilotaj eğitimini tamamlar. 1947’de Üsteğmen olur. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hava Kuvvetleri’nin envanterine giren B-26 uçaklarında görev yapmaya başlar.

İyi İngilizce bilmesi nedeniyle Kore’ye İleri Hava Kontrolörü ve tercüman olarak gönderilir. Ancak bir süre görev yaptıktan ve Türk Alayı’nın kanlı muharebelerinin ardından cephe hattının gerisine çekilmesinden sonra canı çok sıkılır. Kore’de pilot sıkıntısı çekildiğini bilmektedir. 729’uncu Bombardıman Grubu’nda 452’nci Filo’ya atanır. Kısa zamanda pilotajı ve karakteri ile kendini sevdirir. Muzaffer’in İngilizce kısaltması Vic olarak tanınır.

Filoda daha önceden eğitimin aldığı B-26 Invader tipi çift kişilik bombardıman uçaklarıyla görev yapmaktadı. Bir çok operasyona katılır. Tarihler 21 Nisan 1951’i gösterirken 6 uçakla birlikte kalkar. Kunuri yakınlarındaki Yalu Nehri üzerindeki Vonsang Kasabası’ndaki köprüye operasyon düzenlerken B-26’sı uçaksavar tarafından vurulur. İrtifa kaybeden uçağı, köprüye vurur. Üsteğmen Erdönmez, Kore’deki 721 şehidimiz içindeki tek Hava Kuvvetleri mensubudur…

Ayla Filmi ve Kore’deki Türk havacılar

İLK KARA HAVACILIK ŞEHİTLERİ

Bugüne kadar Muzaffer Erdönmez’in adını duymuş olabilirsiniz. Ya ilk Kara Havacılık Şehitleri Üsteğmen Mehmet Şerif Şumnu ile Astsubay Başçavuş Fahrettin Sözmen?

Yeni kurulan Kara Havacılık birliklerinde, eğitimlerini tamamlayan pilotlar Piper LJ-4 ve L-18 uçakları ile görev yapmaktadır. Keşif ve topçu birliklerinin havadan sevki görevlerinde kullanılan uçaklar, aynı zamanda Kara Havacılık birliklerini de ilk ‘tayyareleridir’…

Kara Havacılar da Kore’ye gider. O ekipteki pilotlardan biri de Üsteğmen Mehmet Şerif Şumnu’dur. 1948’de mezun olduktan sonra Şumnu pilotaj eğitimini tamamlamış ve brövesini takmıştır.

Üsteğmen Şumnu, Astsubay Başçavuş Fahrettin Sözmen ile keşif görevine çıkar. Ancak hava hızla kapatmakta, görüş düşmektedir. Buluta girdikten Piper L-18 tipi uçakları, dağa çarpar. Üsteğmen Şumnu ile Başçavuş Sözmen, tarihler 9 Temmuz 1953’ü gösterirken şehit olur….

Ayla Filmi ve Kore’deki Türk havacılar - Resim : 2

İnsan hikayesinin önde olduğu bir film izlemek isterseniz, Ayla sizi bekliyor… Türk Hava Yolları’nın da sponsorlar arasında yer aldığı, filmin çekilmesinde önemli yere sahip olduğu Ayla, umarım yabancı Oscar dalında da başarısını Los Angeles’a taşıyabilir…

Tolga ÖZBEK - Kokpit.aero