İzmirli Duygu babasına açtığı davayı kazandı!..

İzmir’de gayrimeşru olarak dünyaya gelen Duygu Paksoy, 22 yıl sonra açtığı davada hem babasının adını ve soyadını kullanma hakkını hem de mirasçılık hakkını aldı. Genç kız ayrıca ‘Babacığım’ diyemediği için babasından 200 bin TL tazminat istedi.

Babasına açtığı davayı kazandı!..
Yeni Asır'dan Ali Eyce'nin haberine göre İzmirli evli işadamı Hasan Ercihan Paksoy, 1992'de aynı yerde çalışan Beyhan Bürçün ile aşk yaşamaya başladı. Eşiyle aralarında sorunlar olduğunu ve boşanacağını söyleyen işadamı, evlenme vaadinde bulunduğu Beyhan Bürçün'le birlikte oldu.

Genç kadın hamile kaldı. Ancak işadamı eşinden boşanmayınca ikili ayrıldı. Dünyaya getirdiği ve Duygu adını verdiği kızını kendi üzerine kaydettiren Bürçün, kızı 3 yaşına gelince işadamına babalık davası açtı. Mahkemede aralarındaki ilişkiyi kabul eden işadamı, çocuğun kendisinden olduğunu da inkar etmedi. Ancak Beyhan Bürçün'ün kendisiyle evli olduğunu bile bile ilişkiye girdiğini ve kesinlikle evlenme vaadinde bulunmadığını öne sürerek, sonuçlarına da katlanmak durumunda olduğunu söyledi. İşadamının gösterdiği 2 tanık da, Paksoy'un ilişkisinin evlenme amaçlı olmadığını söyledi. Mahkeme Hasan Ercihan Paksoy'un, kızın "tabii babası" olduğunu kabul ederken, ortada evlenme vaadiyle bir ilişki olmadığı için çocuğun annesinin nüfusunda kalmasına, babalık hanesine istediği bir ismi yazabilmesine, babasından miras hakkının ise olmadığına karar verdi.

Soyadını 22 yaşında aldı

Aradan geçen sürede 2002 yılında Medeni Kanun'da değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle "tabi babalık" kaldırıldı. Yerine maddi sonuçlarıyla babalığı içeren tek bir babalık getirildi. böylece tabi babalık ve maddi sonuçlu babalık ayrımı kalkmış oldu. 22 yaşına gelen Duygu, avukatları aracılığıyla bu değişikliği gerekçe gösterip yeniden dava açtı. Dilekçesinde genç kız, kendisine maddi ve manevi anlamda yarar sağlayan bu yasadan faydalandırılmasını istedi. İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Ayşe Sağer de dava sonunda Duygu'nun babasının nüfusuna kayıt edilmesine ve Bürçün olan soyadının 'Paksoy' olarak değiştirilmesine karar verdi. Duygu'nun avukatı Varol Turbay, "Evlilik dışı doğan çocuklar da tıpkı evlilik birliği içinde doğan çocuklar gibi hem soy isim hem de miras hakkına sahiptir" dedi.

"Sevgisinden mahrum etti"

22 yıl sonra babasının soyadını alıp, nüfusuna kayıt olan Duygu Paksoy, avukatı Varol Turbay aracılığıyla, yıllarca kendisini 'Babacığım' sözlerinden, sevgisinden mahrum bırakan işadamı Hasan Ercihan Paksoy'a karşı manevi tazminat davası açtı.

Avukat Turbay, müvekkilinin yıllarca baba özlemi içinde büyüdüğünü, davacı Hasan Ercihan Paksoy'un ise kızının varlığını bile bile ondan baba sevgisini ve sözünü saklamayı tercih ettiğini belirtti. Avukat Turbay, müvekkili Duygu'nun yaşadıklarının karşılığı olmasa da, davayı kazanmanın bunların bir nebze olsun telafisine yardımcı olacağını düşündüklerini belirtti.