Bakan Ahmet Arslan: "Türk Telekom’u devredebiliriz"

Türk Telekom’un doğrudan altına imza attığı herhangi bir borç olmadığını söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çok talibi olan şirketin uygun bulunması halinde devredilebileceğini kaydetti.

Bakan Ahmet Arslan: "Türk Telekom’u devredebiliriz"
Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom’un doğrudan altına imza attığı herhangi bir borcun ya da senedin veya hisse rehin işleminin olmadığını belirterek, “Oger’in kendi hissesini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ulaştırma Bakanlığı’nın onayı olmadan kimseye devretme şansı yok” dedi. Şirketin birçok talibi olduğunu kaydeden Arslan, taliplerin uygun bulunması halinde şirketin devredileceğini açıkladı.

Bakan Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başta Türk Telekom olmak üzere bakanlığının faaliyet alanlarıyla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

‘KAMUYA GEÇMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

“OTAŞ, Oger Telecom Anonim Şirketi 2026’ya kadar diğer ortaklarıyla beraber Telekom’un yüzde 55 işletme hissesine sahip. İşletme hakkına sahip olduğu hisseleri kendisi rehin vermiş durumda” diyen Arslan, Türk Telekom’un işleyişinde herhangi bir aksama olmadığını söyledi. Türk Telekom’un 34 bin çalışanı bulunduğuna dikkat çeken Arslan, şirketin 2017’nin ilk yarısında 956 milyon lira kâr ettiğini anımsattı. Arslan, Türk Telekom’un doğrudan altına imza attığı herhangi bir borcunun, senedinin veya hisse rehin işleminin olmadığını belirterek, “Oger’in kendi hissesini BTK ve Ulaştırma Bakanlığı’nın onayı olmadan kimseye devretme şansı yok” dedi. Şirketin, çok sayıda talibi olduğunu belirten Arslan, taliplerin uygun bulunması halinde şirketin devredileceğini açıkladı.

Türk Telekom’un tekrar kamuya geçmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Arslan, “Yüzde 15’i halka açık, o şekilde devam eder. Kamuda kalsaydı bu kadar büyüyen bir şirketi bu noktaya getirebilir miydik?” diye sordu.

SİBER SALDIRILAR 10 AYDA 8’E KATLANDI

Arslan, siber saldırılara ilişkin güncel rakamları da paylaştı. Buna göre son 10 ayda siber saldırılar, 8’e katlandı. 2016 yılında 8 bin 625, bu yılın ilk 10 ayında 69 bin 473 siber saldırı yaşandı.

TÜRK TELEKOM’UN % 15’İ HALKA AÇIK

Türk Telekom’un internet sitesinde yer alan bilgilere göre şirketin ortaklık yapısı şöyle:

Bakan Ahmet Arslan: "Türk Telekom’u devredebiliriz"

3. ÇEYREKTE CİROSU 4.5 MİL YAR TL’Yİ GEÇTİ

Satış gelirleri 4.532 (Milyon TL)

FAVÖK 1.687 (Milyon TL)

FAVÖK Marjı 37.2 (yüzde)

Net kâr 293 (Milyon TL)

Yatırım Harcamaları 554 (Milyon TL)

‘YASAKÇI OLAN WIKIPEDIA’


Arslan, Wikipedia’ya erişimin, Türkiye’yi terör örgütlerine destek veren ülke gibi gösteren içeriklerin çıkartılması talebine olumsuz yanıt verdiği için engellendiğini anımsattı. Wikipedia’nın içerik yükleme konusunda herkese açık olduğunu belirten Arslan, “Türkiye’den bu bilgilere müdahale eden editörlerin erişimlerini yasakladılar. Kim yasakçı?” diye sordu. Arslan, Wikipedia ile sık sık görüştüklerini kaydetti.

İKİ KÖPRÜ İLE OTOYOLLARINA 1.1 MİLYAR ÖDEDİK

Arslan, Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile bunların tamamlanan otoyolları için ödenen toplam garanti bedelinin 1 milyar 128 milyon lira olduğunu söyledi. Avrasya Tüneli için henüz ödeme yapılmadığını belirten Arslan, günlük 69 bin araç geçiş garantisinin bulunduğunu, şu anda günlük 50 bin aracın geçtiğini ifade etti. 2018’de üç proje için 3.6 milyar lira garanti ödemesi yapılacağını hatırlatan Arslan, “Ancak sene sonu yıllık ortalama baz alınarak hesap yapılacak” diye konuştu.