Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

Yeni Ekonomi Programı ismiyle hazırlanan OVP'nin süresi 3 yıl olarak belirlendi. OVP'nin ana mesajı Dengelenme Disiplin ve değişim olacak.

Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı
İHA'nın haberine göre Maliye Bakanı Berat Albayrak adı değiştirilerek "Yeni Ekonomi Programı" (YEP) olan Orta Vadeli Programı (OVP) İstanbul'da düzenlenen programda açıkladı. Yeni Ekonomi Programı ismiyle hazırlanan OVP'nin süresi 3 yıl olarak belirlendi. OVP'nin ana mesajı Dengelenme Disiplin ve değişim olacak.

Yeni Ekonomi Programı ismiyle hazırlanan OVP'nin süresi 3 yıl olarak belirlendi. OVP'nin ana mesajı Dengelenme Disiplin ve değişim olacak.

İşte Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları:

"OVP'yi açıklarken ana hedefimiz yeni bir başarı hikayesi yazmak oldu. Bu amaçla bu programın ismine yeni ekonomi programı dedik

Bir çok paydaşın katkı verdiği bir OVP oldu. Bugün bu resmen bakarken 2002-2013 Türkiye ekonomisi bir çok alanda önemli atılımlar gerçekleştirdi.

2013 Mayıs ayında Türkiye belkide Türkiye'nin en iyi rakamları mevcuttu. Ancak Mayıs ayının sonunda Gezi olayları ile başlayan süreç ve bölgemizde yaşananlardan topyekun Türkiye'yi ve ekonomimizi hedef aldı. Ekonomik araçların bir silah olarak kullanıldığı bir süreçten geçiyoruz. Tüm bu zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmak için bu güçlü programı hayata geçireceğiz. Ekonomimizin zayıf yanlarını da güçlü yanlarını da biliyoruz.

Ana hatları Dengelenme Disiplin ve dengelenme olarak kurguladığımız bu süreçle bu yıldan başlayan 2019 ve 2020 yılında ekonomimizde bir dengelenme yaşayacağımız süreç olacak.

Bütün bunların sonucundan kademeli bir gayri safi yurt içi hasıla artışını göreceğiz. Büyüme ve sürdürülebilir sağlıklı bir çalışma göreceğiz. Programımızı 5 temel hedefler üzerine kurduk. Desteğe ve koordinasyona ihtiyacımız var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma hayata geçirilecek. Çok yakında kamu oyuna paylaşacağımız enflasyonla mücadeleyi hayata geçireceğiz. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar yakından izlenerek mücadele edeceğiz. Birçok aksiyonla enflasyonla mücadele ederek 2021 yılında yüzde 6'ya çekeceğiz.

Enflasyon sonrası kamu maliyesi ile ilgileneceğiz. Sadece 2019'da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Kayıt dışıyı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapacağız. İndirimleri kademeli olarak kaldıracağız. 2019'da 76 kamu kaynağı hayata geçirilecek.

Büyümeyi sürdürülebilir sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. Fiyat istikrarı için Merkez Bankası elindeki tüm araçları bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek.

Büyüme beklentisi 2018'de 3,8, 2019'da 2,3 2020'de 3,5

Enflasyon beklentisi 2018 20.8, 2019 yüzde 15.9, 2020 için yüzde 9.8, 2021 için ise yüzde 6.0.

Cari açık/GSYH hedefleri 2018'de 4,7, 2019'da 3,3, 2020'de 2,7

İşsizlik hedefleri 2018'de 11,3, 2019'da 12,1, 2020'de 11,9. 2020'de 2 milyon yeni istihdam oluşturulacak.

Enflasyon sonrası kamu maliyesi ile ilgileneceğiz. Sadece 2019'da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Kayıt dışıyı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapacağız. İndirimleri kademeli olarak kaldıracağız. 2019'da 76 kamu kaynağı hayata geçirilecek."

Cari açıkta yeni uygulamalarımız devreye alınarak Temmuz-Ağustos'ta görmeye başladığımız süreç devam edecek. Mücadele vereceğimiz 2 temel alan daha var. Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz cari açık büyük bir anlam ifade ediyor. Alınan tedbirlerle 2019'da 60 milyar TL tasarruf sağlanacak.

Kamu alacaklarına yönelik bir yapılandırma olmayacak."