Bakan Eker'den 'ağaç' açıklaması!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hükümet olarak zeytinciliği destekleme kapsamına aldıklarını ifade ederek, Türkiye’de zeytinlik alanların 230 bin hektar artırıldığını söyledi. Eker, Yırca köyünde kesilen zeytin ağaçları için toplam 511 bin liranın üstünde ceza kestiklerini söyledi.

Bakan Eker'den 'ağaç' açıklaması!
CİHAN'da yer alan habere göre Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 bütçe görüşmesinin soru cevap bölümünde konuşan Bakan Mehdi Eker, AK Parti hükümetleri olarak zeytinciliği destekleme kapsamına aldıklarını söyledi. Yırca köyünde 6 bin zeytin ağacının kesilmesinden dolayı da ilgili şirkete 511 bin liranın üstünde para cezası kestiklerini söyleyen Bakan Mehdi Eker, şu şekilde konuştu: “Biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde Türkiye’nin toplam zeytinlik alan 600 bin hektar. O tarihte mevcut zeytin ağacı sayısı 99 milyon. Biz, zeytinciliği 2006 yılından itibaren destekleme kapsamına aldık. 2014-2015 için şu anda yapılan hesaplamalar 831 bin hektarda zeytinlik olduğunu bize söylüyor. Yani 230 bin hektar ilave zeytinlik alan oluşturuldu. Ağaç sayısı da 99 milyondan 169 milyon 200 bine çıktı.” diye konuştu.

Zeytinin anavatanının Türkiye olduğunu kaydeden Mehdi Eker; nar, ceviz, badem gibi ürünlerin de azalma gösterdiği için sertifikalı fidanla bahçe tesis edilmesi halinde destek verdiklerini söyledi.

KESİLEN ZEYTİN AĞACI BAŞINA 913 TL CEZA KESİLDİ

Soma Termik Santrali alanında kesilen zeytin ağaçları konusunu 14 Ekim tarihinde haber aldıklarını kaydeden Bakan Eker, kesilen ağaçlarla ilgili 81 bin 958 lira ceza kestiklerini söyledi. Firmanın buna itiraz ettiğini ifade eden Eker, daha sonraki tarihte kesilen 4 bin 700 zeytin ağacı için de 429 bin 439 lira para cezası kestiklerini aktardı. Firmaya, zeytin ağaçlarıyla ilgili Bakanlık olarak 511 bin liranın üzerine bir para cezası kestiklerini söyleyen Eker, söz konusu firmanın yasal hakkını kullanarak kesilen para cezasına yargı yoluyla itiraz ettiğini belirtti.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesi bir önceki seneye göre yüzde 3.3 artırıldı.