Bakan Mehdi Eker'den çarpıcı tespitler

Bakan Eker operasyonlar konusunda net konuştu, "Vatandaş 'devlet nerede?' sorusuna cevap buldu" diyen Eker, "Huzur ve güven sağlanıp, silahlar bırakılıncaya kadar devam edeceğiz" dedi.

Bakan Mehdi Eker'den çarpıcı tespitler
Sabah'tan Burcu Çalık'ın haberine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonlardan vatandaşların memnun olduğunu ve "devlet nerede?" sorusuna cevap bulduğunu vurgulayarak, operasyonların halkın güvenliği sağlanana, üzerindeki baskı, korku geçene ve terör örgütü silahlarının tamamını bırakıp, etkisiz hale getirilinceye kadar süreceğini belirtti. Bakan Eker, "devlet güvenliği sağlamakta kararlı. Bundan sonra güvenliği sağlamak nasıl olacaksa öyle olacak" diye konuştu. HDP'lileri de eleştiren Eker, "Arkasını 6 milyon oya yaslamak yerine silaha yasladılar" diyerek şunları söyledi:

TETİĞE İLK BASAN SENSİN! (Eller tetikten karşılıklı olarak çekilsin çağrısı) Devletin eli tetikte değildi ki, tetiğe ilk basan sensin! 2004'ten beri süreci sabote eden, sözünde durmayan, Türkiye'yi terk etmeyen de, 50 küsur insanı öldüren de sensin. Ondan sonra 'devlet elini tetikten çeksin' diyorsun. Bu, "bize karışma, burada ben istediğimi yapayım" demektir.

MASADAN BİZ KALKMADIK: Biz masadan falan kalkmadık. "Kan dökülmesin, analar ağlamasın" diyoruz, buna dönük kararlı uygulamalar yapıyoruz. Bunu hiçbir şekilde bozacak taraf olmadık. Ama elinde silah olanlar bundan politik fırsat devşirmeye çalışıyor. Yol-kimlik kontrolleri, bombalamalar yapılıyor. İnsanlar aileleri üzerinden kalleşçe tehdit ediliyor. Örgütün silahlı kanadına arkasını dayayan zihniyet de bölgede siyasi, güvenlik, psikolojik açıdan alana hakim olmaya çalışıyor. İnsanlara baskı oluşturuyor. Van'da kan akıtan muslukların billboardlara asılması çok manidardı.

DEVLET BURADA! Türlü baskılara maruz kalan vatandaş bize her yerde "devlet nerede?" diye soruyor. Devlet burada! Operasyonların karşılığı budur. Devlet güvenliği sağlamakta kararlı. Bundan sonra güvenliği sağlamak nasıl olacaksa öyle olacak. Şehirler de buna dâhil. Operasyonlar, insanların huzur ve güven içinde yaşacağı, korkuyla "vay bana pusula geldi" demeyeceği bir ortam sağlanıncaya kadar, halkı tehdit eden, saldırıda bulunan silahlı unsurlar ve işbirlikçileri silahı bırakıp, etkisiz hale getirilinceye kadar sürecek. "Devlet nerede?" sorusunun cevabı budur. Sen kalkıp devletin polisini tuzağa düşüreceksin, vatandaşına saldıracaksın. Sonra da sıkışınca "vay operasyonlar dursun. Barışalım" diyeceksin. Devlet bunu yapmazsa devletliği sorgulanır.

90'LARDAN FARKLIYIZ: Bugünleri 90'lardan farklı kılan bir kere zihniyetimizdir. 90'ların üzerine bina edildiği temel zihniyet ve anlayış ile hukuksal mevzuat çok ayrı, bugün ise çok farklıdır.

BÜROKRASİ HAREKETE GEÇMEDİ: Biz olumlu adımlar atarken PKK eylemlerini sürdürdü ve maalesef bölgedeki güvenlik bürokrasisi kendiliğinden harekete geçmedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ MİLLETLE SÖZLEŞMEMİZ: Çözüm süreci bizim milletle yaptığımız sözleşmedir. Millete karşı sorumluluğumuzu, bu mutabakatın gereklerini yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin demokratikleşmesi, sivilleşmesi yoluyla süreç yönetimi devam edecek.