Balıkçıda darbe kahvaltıda imza!

Türkiye’ye 450 milyon dolarlık yatırıma onay vermek için gelen ABD’li fon yöneticisi, darbe girişimine Boğaz’daki balıkçıda yakalandı. Türk ortakları gelişmeleri saniye saniye anlattı. Sabah normalleşmeyi gören yönetici kahvaltıda anlaşmayı imzaladı

Balıkçıda darbe kahvaltıda imza!
Milliyet'te yer alan habere göre SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, ABD’li yatırım şirketi Washakie Renewable Energy’nin Türkiye’de yapacağı 500 milyon dolarlık yeni yatırımın 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ancak yoğun çabalar sonucunda yatırımcının ikna edildiğini anlattı.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile ABD’li Washakie Renewable Energy ve Noil Energy Group fonlarının Türkiye’deki yöneticisi ve partneri SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, düzenledikleri basın toplantısıyla yeni yatırım anlaşmasının detaylarını açıkladı.

Sabaha kadar ikna

Utah merkezli Washakie Renewable Energy şirketinin bugüne kadar Türkiye’de toplam 500 milyon dolarlık yatırım yaptığını, 450 milyon dolarlık yeni yatırım anlaşmasının ise 15 Temmuz’a tesadüf ettiğini belirten Korkmaz, şunları söyledi:

“Yapacakları yeni yatırımların anlaşmasını imzalamak için Türkiye’ye gelen Washakie Renewable Energy’nin yatırımlardan sorumlu başkan yardımcısı ile 15 Temmuz gecesi Boğaz’da balıkçıdaydık. Önce köprüde olaylar olduğu haberleri geldi. Yatırımcı telaşlandı. ABD’liler sinek konsa korkarlar. Darbenin önlenmesiyle sonuçlanan gece bütün gelişmeleri saniye saniye kendisine aktardık. Darbenin önlenmesini ve hayatın normalleşmesini gören yatırımcıyı, parasının bir kuruşunun bile ziyan olmayacağını söyleyerek ikna ettik. Sabah kahvaltıda da 450 milyon dolarlık imzayı attık.”

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, bürokrasideki FETÖ’cü yapılanma nedeniyle Türkiye’nin bugüne kadar milyarlarla dolar yatırımı elinden kaçırdığını söyledi.

Ermut, şöyle konuştu:

‘Milyar dolar kaçtı’

“Bürokrasideki bu yapılanma Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımları her kademede engelledi. FETÖ’cü bürokrasi nedeniyle Türkiye bugüne kadar milyarlarca dolarlık yatırımı kaçırdı. Bu yapılanma nedeniyle Türkiye’ye gelecek olan yatırımlar gelmedi. Mesela Jaguar - Land Rover yatırımını kaçırdık. Gelip yatırıma başlayanlar, durumu görünce yatırımını minimumda tuttu. Daha önce yatırım yapanların birçoğu kaçmak zorunda kaldı. Bürokrasideki bu yapılanma olmasaydı Türkiye’ye yılda 15-16 milyar dolar yabancı sermaye gelirdi. Bu temizlik harekatından sonra yabancı sermaye hedefimiz yılda 20 milyar dolardan daha az olmamalı. Uluslararası yatırımlardan aldığımız payı kısa vadede yüzde 1.5, uzun vadede de yüzde 2-3 oranına yükseltmeyi hedefliyoruz.”


Yatırımların engellenmesi konusunda Korkmaz da şunları söyledi:

“Kanadalı bir maden şirketi Çanakkale’de altın çıkaracaktı. ÇED dahil herşey tamam. O bölgedeki kaymakam, ‘Bu yatırımı yapamazsınız’ dedi. Bir süre sonra başka bir altın şirketi gelip, ‘Ortak olursak bu yatırımı yapabilirsiniz’ diye teklif verdi.”

Ermut da, “Bu kişiler SPK, EPDK gibi her yerde oldukları için izin süreçlerine dahil oluyorlardı. Özellikle hukukta varlıklarını hissettiriyorlardı. ‘Bunu şu avukat çözer’ diye adres gösteriyorlardı. Bir bakıyordunuz o avukat vergi şampiyonu olmuş” diye konuştu.

‘Bizde FETÖ’cü yok’

Arda Ermut, Yatırım Ajansı’nda FETÖ’cü olup olmadığına ilişkin soruya, “Allah’a şükür bizde yok. Bizde daha önce önlem alınmıştı. Bizim önceki başkanımız İlker Aycı, bu konuda çok hassas olduğu için bize temiz bir miras bıraktı. Biz de yeni sızmalar olmasın diye çok dikkatli davranıyoruz. Biz de bir hayli tecrübe kazandık. CV’lerde pek belli olmuyor ama mülakatta söyledikleri bazı sözlerden yakayı ele veriyorlar” dedi.

Banka satın alacak

SBK Holding Başkanı Baran Korkmaz, ABD’li yatırım şirketi WRE’nin Türkiye’de önümüzdeki dönemde finans alanında önemli bir satın almaya imza atacağını söyledi. Korkmaz, 450 milyon dolar yatırımın 200 milyon dolarının finans, 125 milyon dolarının sağlık, 125 milyon dolarının da turizm alanında yapılacağını açıkladı.

Korkmaz, şirketin satın alacağı bankanın Bank Asya ve HSBC olmayacağını belirterek, “Yabancı ortağı da olan iyi durumda bir bankayı alacaklar” dedi. Baran, otomotiv, kimya ve madencilik gibi birçok alanda yeni yatırımlara imza atılacağını ifade etti.