Balıkesir'de ayetle gerçekleştirilen nakil!..

Balıkesir’de Organ Nakil Koordinatörü Dr. Bekir Akdemir, beyin ölümü gerçekleşen 8 kişinin yakınlarını Kuran’dan ayetler okuyarak bağışa ikna etti.

Balıkesir'de ayetle gerçekleştirilen nakil!..

8 kişi, 21 kişiye hayat verdi

Atatürk Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Bekir Akdemir, bu yıl beyin ölümü gerçekleşen 8 hastanın “Organ nakli dinen caiz değil” diye düşünen yakınlarını, Kuran-ı Kerim’de yer alan Kıyame Suresi ve Maide Suresi’ndeki ayetleri okuyarak bağış yapmaya ikna etti.

Akdemir, 13 hastaya böbrek, 6 hastaya karaciğer, 2 kişiye de kalp nakli yapılmasını sağladı. 5 yıldır Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dr. Bekir Akdemir, 2007 yılında gönüllü olduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği eğitimlere katıldığını ifade etti.

Beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınlarıyla yaptıkları görüşmelerde sık olarak “Organ naklini kabul edersek bizim hastamız öbür dünyada karaciğersiz, böbreksizmi olacak?” sorularıyla karşılaştıklarını kaydeden Akdemir sözlerini şöyle şöyle sürdürdü:

“Ben de o zaman ‘Biz tıp okuduk, yeryüzünden öbür dünyaya taşıyamadığımız organlarımız var. Mezarları açıp bakalım, kemikler mezarda kalıyor. Ama zannetmeyin ki biz öbür tarafta kemiksiz olacağız’ diyorum.”

YAKINLARINA ÖNCELİK VAR

Hasta yakınlarına vefat haberi verip hemen ardından da organ bağışı istemenin işin en zor kısmı olduğunu söyleyen Akdemir “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuyla ilgili fetvalar vermesi, cuma hutbelerinde konuyu anlatması da işimizi kolaylaştırıyor. Sağlık Bakanlığı çok güzel bir şey yaptı; organ bağışçısı olan kişinin 1. derece yakınlarına organ gerektiğinde bağışçı listesinde öncelik tanımaya başladı” diye konuştu.

İŞTE O AYETLER

Kıyame Suresi, 3. ve 4. ayetler:
“İnsan kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter.”

Maide Suresi’nin 32. ayeti:
“Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermiş gibi olur.”

Mahmut ACARÖZ /AJANS HABERTÜRK