Balkabağı ve boza bağışıklığa iyi geliyor

Kış hastalıklarına yakalanmamak için şimdiden önleminizi alın. Öncelikle bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenin.

Balkabağı ve boza bağışıklığa iyi geliyor
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Yumurta, tahin pekmez, boza, kefir ve balkabağının gücünden yararlanın.

Yumurta; Yumurta sarısının içindeki A vitamini bağışıklık sisteminin temellerini sağlamlaştırmaya devam ederken aynı zamanda görme duyusunun gelişmesinde de aktif rol oynar. İçeriğindeki demir kansızlığı önler. Demirin oksijen taşıması bağışıklık sistemini güçlü kılar. Yumurtadaki zengin çinko da bağışıklık sisteminde rol oynarken aynı zamanda tırnaklarımızın ve saçımızın canlı ve parlak olmasında etkilidir.

Tahin pekmez karışımı; Pekmez iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Önemli ölçüde kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineraller içerir. Tahin ve pekmez birlikteliğinde tahin, protein ve yağ yönünden, pekmez de karbonhidrat yönünden birbirini tamamlar. Pekmez; demir, kalsiyum, magnezyum, çinko yönünden, tahin de; kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor yönünden oldukça zengindir. Bu mineraller vücutta ki savunma sisteminin ana elemanlarıdır.

Kefir; Kefir, doğal mikroflora kullanılarak yapılan fermente süt ürünüdür. Kefir tanesi laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri, maya ve diğer mikroorganizmaları içermektedir. Kefir vücudun temel fonksiyonları ve çeşitli faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan faydalı bakterileri, mayaları, vitamin, mineral ve esansiyel aminoasitleri içerir. B1, B12 vitamini, kalsiyum, aminoasitler, folik asit ve K vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. İyi bir biotin kaynağıdır. Kefirin mide asit dengesini de düzenlediği bildirilmiştir.

Boza; Geleneksel fermente Türk içeceği boza, mısır, pirinç ve darı gibi tahılların öğütülüp suyla pişirilmesi ve şeker ilave edilerek alkol ve laktik asit fermantasyonlarına tabi tutulmasıyla üretilen az veya çok kıvamlı bir içecektir. Bozanın içeriğinde yüksek oranda bakteriyosinler bulunur.

Bakteriyosinler, bakteriler tarafından üretilen antibakteriyel etkiye sahip, protein ya da  proteinlerle birlikte bazı yan gruplar da içerebilen metabolitlerdir. Boza içerdiği bakteriyosinler nedeniyle antibakteriyel etki ederek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol alır. Ayrıca boza bağırsak florasını düzenleyici etki gösterir. Sindirim sistemi problemlerini engeller.

Balkabağı; Balkabağının içeriğinde bulunan özellikle A Vitamini; ön maddesi beta karoten balkabağına turuncu rengini veren oldukça güçlü bir antioksidan. Antioksidanlar vücudumuzda oluşan zararlı maddelerin dönüştürülmesinde ve hücrelerimizde olabilecek hasarın azaltılmasında görevli. Beta karoten vücudumuzda A vitaminine çevrilerek işlev görür. A vitamini bağışıklığımız, göz ve cilt sağlığımız için çok önemli işlevleri olan bir vitamin. Yapılan bazı çalışmalar A vitamininin antioksidan etkinliğinin kanserle savaştığını gösteriyor. Tam mevsiminde olan balkabağını günlük  A vitamini ihtiyacınızı karşılamak için öğünlerinize mutlaka ekleyin.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM