Başbakan Davutoğlu, Suriye'ye sert çıktı!

Başbakan Davutoğlu, Budapeşte'deki ziyaretinde Suriye'ye rest çekti: "Kendi ülkelerini kontrol edemeyenlerin başka ülkeler için savaş naraları atmasının kıymeti harbiyesi yoktur..."

Başbakan Davutoğlu, Suriye'ye sert çıktı!
Sabah'tan Tarık Işık'ın haberine göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat operasyonunu "savaş nedeni" olarak gördüğünü açıklayan Suriye'ye sert çıktı.

Davutoğlu, "Suriye Hükümeti bunu tartışmak yerine neden o topraklarda olmadığını izah etmelidir" dedi. Başbakan Davutoğlu ve Macar mevkidaşı Viktor Orban, Türkiye- Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu şu mesajları verdi:

ATİLLA'NIN TORUNLARIYIZ: Biz Atilla'nın torunlarıyız. Macaristan uzak ve yabancı ülke değil. Tarihi olarak iç içe geçmiş ilişkilerimiz var. Sayın Orban olmak üzere bütün Macarlar için Türkiye bir ikinci evleridir. Her zaman bekleriz. Zorunlulukla değil ama dostlukla, muhabbetle her zaman Türkiye de onların ülkesidir.

KIYMETİ HARBİYESİ YOK: (Suriye'nin Şah-Fırat operasyonunun 'savaş nedeni' saydığının belirtilmesi üzerine) Biz bu konuda BM'ye, bütün taraflara bildirimlerde bulunduk. Türkiye kendi toprağı olarak gördüğü yeni yeri şu anda Eşme'de inşa edilen türbe ve bulunduğu çevre artık Türk toprağıdır. Bunun tartışılır tarafı yoktur.

SURİYE REJİMİ KARAKOZAK'TA FİİLEN YOK: Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkalarına savaş gibi naralar atmasının kıymeti harbiyesi yoktur. Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, halklarıyla barışsınlar ondan sonra bu konuda fikir beyan edebilir.

MÜKEMMEL İŞLEYEN BİR OPERASYON: Operasyon başarıyla tamamlandı, bütün dünyanın gıpta ettiği bir başarıyla. Bir kaza dışında hiçbir kaybımız olmadı, mükemmel işleyen bir operasyondu.

TÜRKİYE'Yİ KİMSE TEHDİT EDEMEZ: Türkiye'yi dolaylı ve doğrudan kimse tehdit edemez. Öncelikle sürdüğü 2 milyon mültecinin hakkından bahsetsin biz bu konularda hakkımızı korumaya kararlıyız.

TEKNİK BİLDİRİM: PYD ve bütün taraflara sadece 'Biz giriyoruz, gideceğiz, bu operasyonu yapacağız sakın ola ki karşımızda herhangi bir engel olmasın sivil kayıplara sebebiyet verecek bir uygulama söz konusu olmasın' bildiriminde bulunduk. Bu arada Davutoğlu, 1. Dünya Savaşı'nda şehit olan Türk askerlerinin yattığı Galiçya Şehitliği'ni de ziyaret etti. Budapeşte'deki Gül Baba Türbesi'nde de incelemelerde bulunan Davutoğlu, dua okudu.

ORBAN'A: 'BİZİM MERKEZDE FENERBAHÇELİLER VAR'

Davutoğlu'nun Orban ile görüşmesi sırasında futbol da konuşuldu. Fenerbahçeli Davutoğlu, Galatasaray'ı desteklediği bilinen Orban'a, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve AB Bakanı Volkan Bozkır'ın da Fenerbahçeli olduğunu söyledi. Orban'ın, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Galatasaraylı olduğunu öğrenerek 'takılması' üzerine Başbakan Davutoğlu, "Bizim merkezde Fenerliler var" diyerek espri yaptı.

DAVUTOĞLU'NDAN İLK ABD ZİYARETİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir haftalık yoğun ziyaret programı netleşti. Davutoğlu, hükümetler arası zirve toplantısı için 2 Mart'ta Portekiz'e, 3 Mart gecesi ABD'ye gidecek. 4-6 Mart arasındaki resmi olmayan New York'ta temaslarında ABD'li uluslararası yatırımcılarla bir araya gelecek. Davutoğlu ABD ziyaretinde 5 Mart'ta ise G-20 dönem başkanı sıfatıyla BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ile görüşecek. Görüşmede bölgesel konular ele alınacak. Başbakan 7 Mart'ta Türkiye'ye dönecek.

ORBAN: 'TÜRKİYE'YE GIPTA İLE BAKIYORUZ'

Macaristan Başbakanı Orban, Türkiye'nin ekonomi ve aile politikalarını övdü. Orban şöyle konuştu: "Türkiye'ye çok büyük saygı duyuyoruz. Türkiye neden başarılı; Macaristan'ın bunu gözden geçirmesi lazım. Tabii ki Türkler bunun cevabını daha iyi biliyor. Türkiye'ye gıpta ediyoruz. Türkiye Avrupa'nın en genç ülkesi. Türkiye'de ailenin değeri çok önemli. Bunun için de geleceğe güveniyorlar. Macaristan Türkiye gibi genç bir ülke olsa biz de başarılı olabiliriz."